Sabor neizravno sabotira sport

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska bi se zbog najavljenog ukidanja Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga u sportu (HADA) mogla naci u ozbiljnom medunarodnom problemu. Bez neovisnog regulatornog tijela za borbu protiv dopinga Hrvatska u buducnosti nece moci racunati na domacinstva medunarodnih sportskih natjecanja.

Primjerice Rijeka, koja godinama pokušava dobiti organizaciju Mediteranskih igara, ukine li se HADA, teško može racunati da ce njena kandidatura ikada biti prihvacena. A da je kojim slucajem HADA-u Vlada ukinula uredbom, kao neke druge agencije, država bi se vec sada našla u problemu s obzirom na tri velika medunarodna sportska dogadaja u Hrvatskoj - Europsko prvenstvo u vaterpolu, IAAF Svjetski kontinentalni kup u Splitu i Hanžekov memorial, odnosno Grand Prix IAAF Zagreb - na kojima ne bi imao tko organizirati dopinške kontrole.

Usvoji li Sabor Vladin prijedlog, Hrvatska ce postati prva zemlja u svijetu koja je ukinula državnu agenciju za borbu protiv dopinga, i to tri godine nakon što je osnovana. No, zbog toga bi, kako se može cuti, mogla imati i ozbiljnih problema u odnosima s Medunarodnim olimpijskim odborom i Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA), s kojom je potpisan ugovor o prihvacanju kodeksa WADA-e te korištenju baze podataka ADAMS.

Taj kodeks potpisalo je 205 olimpijskih odbora u svijetu, uz više od 130 nacionalnih antidopinških agencija.

Tako se još jednom pokazuje da Vlada u pokušaju snižavanja troškova birokracije povlaci poteze bez razmišljanja, odnosno rukovodeci se tek brojkama, ne razmišljajuci što iza njih stoji. Pa, ukoliko Sabor prihvati Vladin prijedlog izmjena Zakona o sportu, proracun bi mogao uštedjeti 4,75 milijuna kuna - koliko iznose godišnji troškovi poslovanja HADA-e - ali, što je još važnije, država ce izgubiti ugled i prekršiti medunarodne konvencije koje je ratificirala, iz kojih proizlazi obveza postojanja takvog neovisnog antidopinškog tijela kakvog imaju i sve zemlje clanice EU-a.

- To ce biti medunarodni problem. Vlada ce se morati još jednom posavjetovati, smatra Božidar Fuckar, clan Upravnog vijeca HADA-e i voditelj dopinških kontrola.


Podijeli: Facebook Twiter