Sabor: Moguće uštede na smještaju i prijevozu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborsko Predsjedništvo pozitivno se očitovalo o odluci koja otvara prostor za uštede u saborskoj blagajni, a tiče se zastupničkog smještaja, prijevoza i naknada koje im se za to isplaćuju.

Slijedom te odluke, zastupnici s prebivalištem od 50 do 150 kilometra od Zagreba moći će izabrati hoće li koristiti plaćeni stan u Zagrebu ili putovati na saborska zasjedanja i za to, na ime putnih troškova, mjesečno uzimati najviše do 2500 kuna. Takvu mogućnost imali su i do sada, ali samo zastupnici čije je prebivalište od Zagreba udaljeno između 50 i 100 kilometara.

Zastupnici – putnici 'jeftiniji'

Odobrenu promjenu, inicirala je nekolicina zastupnika, a koji točno, u Saboru ne otkrivaju. Dok se ne utvrdi točan broj zastupnika koji će, umjesto najma stana, putovati, teško je izračunati i eventualnu uštedu.

Računica je poprilično jasna, zastupnici – putnici osjetno  su 'jeftiniji' za saborsku blagajnu, od zastupnika koji koriste stan. Zorno se to može vidjeti na primjeru dvoje zastupnika čije je prebivalište od Zagreba udaljeno 140 kilometara, s time da jedan koristi stan, a drugi putuje.

Zastupniku koji stanuje u glavnom gradu, država mjesečno najam stana plaća 2500 kuna, daje i 500 kuna za režije, te još tisuću kuna na ime odvojenog života, ukupno četiri tisuće kuna. Tome treba dodati i troškove kilometraže pri dolasku i odlasku u svakom tjednu kad se plenarno zasjeda.

Zastupniku koji se odluči putovati u Sabor, daje najviše 2500 kuna mjesečno za putne troškove, iako će oni, pouzdano, biti veći.

Neki zastupnici koji žive (samo) 70-ak kilometara od Zagreba tvrde da im 2500 kuna nije dovoljno svaki mjesec da pokriju putne troškove. Ipak, ne žale se, jer je putovanje, kažu, njihov izbor.

Totgergeli (HDZ) dnevno prelazi 260 km

HDZ-ov Miro Totgergeli jedan je od zastupnika koji je odabrao putovanje, dakle štedljiviju varijantu, iako živi 130 kilometara od Zagreba. Totgergeli u Sabor dolazi iz Grubišnog Polja, dnevno prijeđe 260 kilometara, da bi stigao na plenarnu sjednicu u 9,30 na put kreće oko 7 sati.

"Najviše vremena izgubim putujući kroz Zagreb", kaže zastupnik i tumači kako se odlučio dnevno putovati jer mu sada tako odgovara.

"Ne mislim ništa loše o kolegama koji su se odlučili za stan", uzvraća na opasku da je rijedak slučaj zastupnika koji se odlučio za manje povoljnu mogućnost.

Moguće uštede formalno se osiguravaju izmjenama Odluke o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, sredstava za službena putovanja, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije. Pozitivno mišljenje na te izmjene dalo je saborsko Predsjedništvo potaknuto prijedlogom Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Odbor je inicirao, a Predsjedništvo se pozitivno očitovalo o prijedlogu da pravo na naknadu od 2500 kuna mogu ostvariti i zastupnici koji za dolazak u Sabor koriste unajmljena, odnosno vozila u vlasništvu članova uže obitelji ili zajedničkog kućanstva. Do sada su to pravo mogli ostvariti samo ako su dolazili vlastitim vozilom. Da bi ostvarili pravo na naknadu, zastupnici će morati predočiti ugovor o najmu ili izjavu o korištenju vozila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter