Sabor kulture u Istri: Kulturna strategija na tapetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvrti po redu Sabor kulture u Istri počeo je danas u jutarnjim satima u pulskom hotelu Park Plaza Histria. Kao uvod u radove 4. Sabora poslužio je kratak informativni videouradak u kojem se nabrajaju svi razlozi zbog kojih se Istru može nazvati regijom kulture.

Preko stotinjak kulturnjaka pozdravio je pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica koji je napomenuo da je ovogodišnji sabor prilika za zatvaranje dugog desetogodišnjeg razdoblja koji je krenuo s prvim saborom na Brijunima.

- Tada smo potpisali deklaraciju o kulturi u županiji koja je nakon dvije godine, dakle. 2009 u porečkoj Sabornici zaživjela kao Istarska kulturna strategija. Na 3. Saboru održanom ovdje u Puli IKS smo mijenjali, a sada ćemo na 4. Saboru staviti točku na i s posebnom temom «Kultura kao posao». Ujutro ćemo, dakle pričati o sadašnjosti i o evaluaciji IKS-a dok ćemo popodne pričati o budućnosti kako bi svi bili bolji i kvalitetniji, kazao je Torbica.

U tom uvodnom djelu prisutne su pozdravili i pulski gradonačelnik Boris Miletić, zamjenica župana Viviana Benussi, rektor pulskog Sveučilišta Robert Matijašić, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje Vojvodine Radoslav Petković te predsjednik udruga istarskih zajednica Lorenzo Rovis.

Na kraju prvog djela 4. Sabora kulture u Istri potpisano je i pismo namjere između akademika Josipa Bratulića, rektora Matijašića i dožupanice Benussi kojim se sve strane obvezuju na pokretanje otkupa bogate privatne knjižnice akademika Bratulića. Rektor Matijašić je napomenuo da će sada krenuti popisivanje i valorizacija te bogate književne građe te da će nakon toga biti potpisan ugovor o otkupu u čemu će Sveučilištu pomoći i Istarska županija. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter