Sabor kulture: Brojne teme o razvoju publike

S prošlog Sabora kulture u Istri (Arhiva)
S prošlog Sabora kulture u Istri (Arhiva)

Upravni odjel za kulturu Istarske županije i IKA-Istarska kulturna agencija organiziraju Sabor kulture Istarske županije kao, već tradicionalno, mjesto razmjene iskustava, znanja, ideja te povezivanja kulturnih institucija i izvaninstitucionalne kulturne produkcije Istarske županije.

Mogućnosti razvoja kulturnog sektora

Sabor kulture Istarske županije održat će se ove godine u petak, 25. studenog, u KUC-u Lamparna u Labinu, od 9.30 do 14 sati.

Prilika je to da se okupe kulturnjaci; predstavnici ustanova, organizacija civilnog društva i privatnog sektora da bi zajedno promišljali nove prilike i mogućnosti za razvoj kulturnog sektora u Istri. Partneri konferencije su Grad Labin, LAE i KUC Labin.

Program počinje u 9.30 sati registracijom sudionika, uvodnim pozdravima organizatora i domaćina, Vladimira Torbice pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Aleksandre Vinkerlić, ravnateljice IKA-e i Tulija Demetlike, gradonačelnika Labina.

Od 10.20 sati slijede predavanja. Prvo će predavanje imati Daniela Urem, autorica programa UNICULT 2020 "Uvod u razvoj publike", potom Nevenka Koprivšek (BUNKER - neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev, Ljubljana, Slovenija) "Iskustva Festivala Mladi levi", a u 11.30 sati Dragana Sapanjoš, konceptualna i multimedijska umjetnica izlagat će na temu "Razvoj publike i suvremena umjetnost".

U 11.50 sati Dušica Parezanović govorit će o "Iskustvima u radu s publikom Književnog kluba BOOKSA", dok će u 12.10 sati Davor Mišković, koordinator izrade Istarske kulturne strategije 2014.-2020. govoriti o IKS-u, odnosno "Razvoju publike u Istri s osvrtom na IKS".

Predavanje Kristine Nefat i Vjerana Juhasa u 12.45 odnosit će se na "Galeriju i STRIP čitaonicu Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika", Marko Vojnić Gin imat će tematsko predavanje "Think again", (Dnevni boravak Saveza udruga Karla Rojca), Tanja Miličić i Marko Drandić "FUŠ –Film u školi i Film na šugamanu", (JU Pula Film Festival), a Irena Boljunčić Gracin "FUČ – Festival uličnih čarobnjaka" (Čarobnjakov šešir, Novigrad i Labin).

Breda Bizjak govorit će o projektu Otvoreni grad – sudjelovanje građana u osmišljavanju napuštenih prostora, (Društvo arhitekata Istre), dr. Irides Zović, Zvjezdana Hrelja i Matea Radolović na temu "DAM-DAŠ volonteri u akciji" (Gradska knjižnica Poreč), a Darko Komšo i Giulia Codacci Terlević o muzejskoj pedagogiji (Arheološki muzeja Istre), te Tamara Nikolić-Đerić "iPadecomuseum: Nove tehnologije u prijenosu maritimne baštine", (Eko muzej Batana, Rovinj).

Filmske pop-up radionice

Tema Biance Dagostin je "Filmske pop-up radionice za djecu i mlade", (Level 052 i udruga PUT, Labin), Jelena Fiškuš i Sean Poropat svoju su temu naslovili "Kreativni inkubator", (Sonda, Vižinada), Aleksandar Poropat "Poreč dox; Kako je publika spasila dox?" (Pučko otvoreno učilište, Poreč), a Marino Jurcan "Media Mediterranea - upoznavanje djece i mladih s umjetničkim i dizajnerskim praksama" (Metamedij, Pula). Rasprava i zaključak na rasporedu su od 14.10 sati.

- Danas je publika važna i zato nastojimo pronaći načine da što više zainteresiranih dolazi na kulturne događaje. U nadi da ćemo i u Lamparni u Labinu predložiti barem neke odgovore na pitanje: Kako privući publiku?, držimo se rudarske: SRETNO!, kazao je Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

- Dosadašnji koncepti razvoja publike temeljili su se na ispunjenju kvantitativno postavljenih ciljeva rasta broja posjetitelja kulturnih događanja. Taj model ne zadovoljava koncept kulture dostupne svima. Naš zadatak je pronaći načine, modele kojima ćemo kroz inovacije i edukaciju stimulirati nove posjetitelje ili one do kojih nam je teže doći, kao što su manjine i marginalizirane skupine. Na to povećanje posjetitelja valja gledati u kontekstu izgradnje odnosa s publikom u kvalitativnom kontekstu proširenja i diverzifikacije publike, kazala je Aleksandra Vinkerlić iz IKA-e. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter