Sabor: Kajin "zaratio" s IDS-om i oporbom


Istarske predizborne utakmice počele su se odigravati i u velikoj sabornici na Markovu trgu. Tijekom parlamentarne rasprave o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu neovisni zastupnik Damir Kajin na osebujan je način komentirao prijedlog tog zakona, te je iznio vlastito viđenje upotrebe državnog poljoprivrednog zemljišta u Istri. Da je riječ o predizbornoj retorici, Kajina su u replikama upozorili zastupnici IDS-a, SDP-a, HDZ-a i HDSSB-a. 

 Nakon što je IDS-ov zastupnik Giovanni Sponza podržao prijedlog zakona, uz napomenu kako bi trebalo olakšati proceduru davanja državnog poljoprivrednog zemljišta u najam, za riječ se javio Damir Kajin. Podržao je Sponzin prijedlog i davanje zemljišta u zakup na pedeset godina, te nastavio: "Mešetarenje zemljom moramo zaustaviti. Istra ne smije biti Eldorado mešetarenja zemljištem. Ovo što se tamo dešava to neću nazvati bezobrazlukom, nego doslovce banditizmom."

Kao primjer mešetarenja zemljom Kajin je naveo uzimanje u zakup "po jednu ili dvije kune kako bi se tamo sadile ružice ili majčine dušice."

Kajinove predizborne poruke prvi je ocijenio Dinko Burić iz HDSSB-a: "Iz vaše rasprave je vidljivo da ste dobro se pripremili i iskoristili ovo u svrhu predizborne kampanje i obračuna sa gospodinom Jakovčićem čini mi se."

Sličnu primjedbu imao je i HDZ-ov zastupnik Josip Borić: "Ovo što ste vi danas rekli o Istri je katastrofa. Da li vi shvaćate kakvu poruku šaljete hrvatskoj javnosti o Istri, o Istrijanima i ljudima koji tamo žive, rade i imaju privatno vlasništvo s kojim mogu slobodno raspolagati u skladu sa zakonima RH. To je strašno. Jednostavno šaljete prema vani sliku da su ljudi koji žive u Istri kriminalci, lopovi koji samo mešetare zemljom i ništa drugo ne rade. I sutra želite voditi te iste ljude. Katastrofa."

Zastupnik HDZ-a Stjepan Milinković optužio je Kajina da se "dodvorava ministru", dok je SDP-ova zastupnica Marija Vukobratović napomenula da nije potrebno "karikirati" oko sadnje majčine dušice, ukrasnog i ljekovitog bilja, jer je to profitabilan posao.

Najoštrije odgovore na svoje tvrdnje Kajin je dobio od bivših stranačkih kolega iz IDS-a.

 "Ono što je bilo danas jasno rečeno kod stava IDS-a je da smo mi za zakup, a ne za prodaju. Ako je bilo prodaje i mešetarenja sa zemljom ja Kajinu vjerujem jer je tih dana on bio kako u vrhu IDS-a, Istre, a tako i u Hrvatskom saboru tako da mu vjerujem na riječ što se toga tiče. On je vjerojatno to dobro znao", rekao je Valter Boljunčić i dodao: "Do jučer smo slušali priču o tome kako Hrvatsku treba istrijanizirati, decentralizacija je bitna, a već smo jučer počeli slušati kako maltene Istra živi na račun drugih zato što se više novaca u Istru vraća nego što ide iako svi dobro znamo da iz Istre puno više novca odlazi zahvaljujući i ljetnoj sezoni, gostima i tim redom."

Zastupnici su prokomentirali i činjenicu da Damir Kajin nije, "zbog sastanka u Vladi", do kraja čuo sve replike koje su mu uputili. "Gospodin Kajin je svojim odlaskom pokazao koliko je njemu stalo do istarskog i hrvatskog poljoprivrednika", naglasio je Giovanni Sponza. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter