Sabor: Kajin najviše pričao, Hrelja najviše potrošio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kraj parlamentarne godine donio nam je i brojčane podatke koliko rade zastupnici u Hrvatskom saboru, ali i koliko građane košta njihov angažman. Aktivnosti parlamentaraca mjerljive su brojem njihovih istupa na saborskim sjednicama, dok se putni troškovi, dnevnice i svi drugi troškovi koje zastupnici prime uz svoju plaću također bilježe u službenim statistikama.

Istarski saborski zastupnici, koliko statistike pokazuju, nisu bili ni među najtišima u sabornici, ali ni među onima koji troše najviše proračunskog novca.

Najglasniji istarski zastupnik, prema posljednjim podacima, očekivano je Damir Kajin, koji se u sadašnjem saborskom sazivu za riječ javio 318 puta. Kajin je deveti na top-listi saborskih pričalica.

Na 23. mjestu nalazi se laburistica Nansi Tireli sa 192 istupa, dok je SDP-ov Peđa Grbin 25. sa 188 javljanja za riječ u parlamentu. Šef HSU-a Silvano Hrelja nalazi se na 61. mjestu s 82 istupa, IDS-ov Valter Boljunčić je 64. sa 73 istupa, dok je Furio Radin na 83. mjestu s 44 nastupa.

Nedžad Hodžić iz BDSH-a je 97. s 34 javljanja, IDS-ov Giovanni Sponza 98. s 32 javljanja, a SDP-ova Tanja Vrbat je 104. na rejting listi saborskih aktivnosti s 26 javljanja. Među saborskim zastupnicima izabranim u Istarskoj županiji, odnosno osmoj izbornoj jedinici, najmanje aktivnosti pokazala je Ada Damjanac iz SDP-a, koja se za riječ javila samo pet puta. Ali, ona nije "odradila" cijeli dosadašnji saborski mandat.

Najveće troškove među istarskim sabornicima, u razdoblju od 1. siječnja do 15. prosinca ove godine, iskazao je Silvano Hrelja. Iznose 124.705 kuna, od čega na prijevoz osobnim automobilom otpada čak 43 tisuće kuna.

Valter Boljunčić je u navedenom razdoblju imao priznatih troškova u iznosu 118 tisuća kuna, dok je njegov stranački kolega Giovanni Sponza potrošio 49 tisuća kuna. SDP-ovka Ada Damjanac potrošila je 36.700 kuna, Tanja Vrbat 114 tisuća kuna, dok su troškovi Peđe Grbina iznosili 91.790 kuna.

Nedžad Hodžić, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine, imao je 71.340 kuna troškova, dok je Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, potrošio 34 tisuće kuna. Nezavisni Damir Kajin imao je troškove od 80 tisuća kuna, dok je Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista prikazala trošak od 92.490 kuna.

Nema sumnje da će troškovi saborskih zastupnika ponovno izazvati pitanje mogu li građani, uopće, s tolikom količinom novca financirati političare, koji "zavoze" više kuna nego što mnogi u godinu dana zarade. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter