Sabor izmijenio Državni proračun za 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Većinom zastupničkih glasova, Hrvatski sabor izmijenio je u utorak ovogodišnji Državni proračun.

Za izmjene se izjasnilo 77 zastupnika (jedan više od potrebnih 76), 35 ih je bilo protiv, nitko suzdržan.

Rebalansom se ukupni proračunski prihodi smanjuju sa 117,1 milijardi na 114,5 milijardi kuna, dakle za 2,6 milijardi kuna. Što se tiče rashodovne strane, ukupni se rashodi smanjuju sa 130,6 na 130,1 milijardi kuna, odnosno za 544 milijuna kuna.

Sabor je prihvatio Vladin amandman da se unutar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa preraspodjeli 600 tisuća kuna, odnosno da se za taj iznos poveća pozicija poticanja obrazovanja nacionalnih manjina.

Ministar Vedran Mornar objasnio je kako se radi o "jednom manjem amandmanu" kojim se povećava iznos za poticanje obrazovanja nacionalnih manjina na "štetu programa Eureka", za koji je utvrđeno da se novci neće potrošiti do kraja 2014.

"To je čista nagodba i pogodba, a Hrvatska si to ne može više dopuštati", ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ) koji kaže da HDZ načelno podržava povećanje iznosa za manjine, ali je protiv načina na koji se to radi. Ne može, kaže, netko prije nekog vremena reći da su smanjena sredstva dostatna, a onda nakon nekih razgovora da nisu.

Manjine su rekle da neće podržati rebalans, ovo je čista nagodba i pogodba, tvrdi Šuker i zaključuje kako je "očito da aktualna Vlada ne zna drugačije".

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) odlučno odbacuje te tvrdnje.

Klub manjina ni u jednom trenutku nije poručio da neće glasovati za rebalans, kaže Radin i primjećuje kako se, kad o novcima razgovaraju "veliki", govori o pregovaranju, a kad to rade "mali", o trgovanju i pogodbi.

Dok ste bili ministar to smo (također) radili, samo ranije, onda to nije bila pogodba, nego dogovor. Sad to moramo rješavati amandmanom u zadnji trenutak, ali stvar je ista, uzvraća Radin Šukeru.

Ministar je 'dao zeleno' svjetlo amandmanu Kluba nacionalnih manjina kojim se za obrazovanje odraslih osoba romske nacionalnosti prenamjenjuje 106.500 kuna.

Sabor je izmijenio Zakon o izvršavanju Državnog proračuna za 2014. godinu, te prihvatio Vladin amandman slijedom kojega će javni dug, u skladu s Europskim sustavom nacionalnih i regionalnih računa, iznositi do 82 posto od ukupnog bruto domaćeg proizvoda u 2014. godini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter