Sabor izglasao pokretanje ustavnih promjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska je većina danas, uz potporu HDSSB-a, donijela odluku da se pristupi promjenama Ustava na temelju prijedloga 46 zastupnika SDP-a, koji traže da se Ustavom propiše nezastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva počinjenog iz političkih pobuda.

Na taj je prijedlog ranije mišljenje dala i Vlada, koja predlaže da se nezastarijevanje propiše za sva teška ubojstva, s čim su se u ranijim raspravama suglasili svi klubovi, no HDZ traži da se, uz to, posebno propiše i nezastarijevanje ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima.

Pokretanje ustavnih promjena izglasano je bez zastupnika HDZ-a, koji su ranije napustili sabornicu, tvrdeći da odluka nije donesena u skladu s procedurom.

Hrvatski laburisti u glasovanju su ostali suzdržani pa je odluka donesena s 89 glasova "za" i četiri glasa "protiv".

Pupovac izvrijeđao Šeksa

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izvrijeđao je danas HDZ-ova Vladimira Šeksa, poručivši mu da bi trebao otići u mirovinu jer je počeo zaboravljati što je radio prije dva dana te da više nije dovoljno koncentriran za praćenje rasprava u kojima i sam sudjeluje.

"Slušajući ovu raspravu proteklih nekoliko dana, ja sam siguran da ću se, kad počnem zaboravljati što sam činio prije dva dana recimo, ili kad zapazim da nedovoljno pažljivo mogu pratiti rasprave u kojima sudjelujem, odlučiti da idem u mirovinu", rekao je Pupovac na saborskoj sjednici.

Time je reagirao na Šeksovu tvrdnju da Odbor za Ustav nije utvrdio prijedlog odluke da se pristupi ustavnim promjenama kojima SDP predlaže nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava, nego da je tek predsjedniku Sabora poslao izvješće o raspravi na sjednici Odbora održanoj u srijedu.

"To znači da ćemo se držati one glasovite sentence Josipa Broza Tita koji je 1972., nakon loma u Karađorđevu i pokrenutih brojnih kaznenih postupaka protiv pripadnika Hrvatskog proljeća, rekao javnim tužiteljima, 'nemojte se držati paragrafa kao pijan plota'. Mi se trebamo držati paragrafa, itekako", rekao je Šeks.

Pupovac pak tvrdi da je Odbor za Ustav na sjednici prije dva dana jednoglasno donio zaključke koji sadržavaju i odluku o pristupanju ustavnim promjenama.

"Ako netko to želi drugačije interpretirati i ako netko pijanom plotu, s kojim ja nemam previše iskustva doduše, želi dati prednost u odnosu prema paragrafima i prema vlastitom odlučivanju, to je druga priča. Ali, ovaj Sabor se ne bi trebao opterećivati time", rekao je Pupovac.

"Kolega Pupovac me s omalovažavanjem vrijeđa, ja sam u tome prepoznao sebe", rekao je Šeks, a njegove su riječi zastupnici vladajuće većine popratili glasnim smijehom. "Vama je to smiješno", uzvratio im je Šeks, prozvavši Pupovca da i inače "svojim konfabulacijama i izmišljanjima vrijeđa druge, a napose zastupnike HDZ-a". "Takvo uvredljivo ponašanje, uvrede i klevete kad - tad će vam se vratiti", poručio je Pupovcu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter