Sabor: Izbori za Europski parlament prije ulaska u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, po kojemu bi se ti izbori održali prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Ministar uprave Arsen Bauk uvodno je kazao kako važeći zakon iz srpnja 2010. godine propisuje da se "ad hoc" neposredni izbori za hrvatske članove Europskog parlamenta imaju održati nakon pristupanja Hrvatske Uniji.

No, nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju u EU Hrvatska se obvezala da će u slučaju pristupanja više od šest mjeseci prije redovnih izbora za Europski parlament održati te izbore za svoje članove.

Vlada stoga predlaže da Zakon stupi na snagu 1. ožujka, a ne, kako je bilo do sada, danom pristupanja Hrvatske Uniji.

U tom su smislu, dodao je, promijenjene odredbe koje definiraju status i mandat 12 sadašnjih hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu te njihove obveze kada Hrvatske uđe u EU, "sve na način da se izbori mogu raspisati prije pristupanja Hrvatske u EU".

Bauk je naglasio kako Vlada u zakonu nije mijenjala sama izborna pravila - Hrvatska ostaje jedna izborna jedinica i njezini će građani prvi put na europskim izborima imati priliku osim za stranku glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke.

Tako će, rekao je, građani dobiti priliku da osim stranačkih struktura i vodstava odrede hrvatski sastav u Europskom parlamentu.

Najavio je da će Vlada predložiti svoj ili prihvatiti neki od zastupničkih amandmana kojim će se propisati da u slučaju istodobnog održavanja europskih i lokalnih izbora te izbore na redovitim biračkim mjestima provodi izborna povjerenstva i birački odbori koji provode lokalne izbore.

Namjera je Vlade, istaknuo je Bauk, otvoriti mogućnost Predsjedniku Republike da europske izbore raspiše u dane kada se održavaju lokalni izbori.

Zakonskim izmjenama definiran je i stranački sastav biračkih odbora koji će odgovarati sastavu Hrvatskog sabora, slično kao i na parlamentarnim izborima.

Bauk je izvijestio i kako je u dogovoru s Državnim izbornim povjerenstvom i Hrvatskim savezom slijepih dogovoreno kako će se, zbog tehničkih nemogućnosti, odgoditi primjena odredbi o glasačkim listićima na Braillevom pismu.

O izmjenama Zakona o izborima zastupnika iz RH u Europski parlament raspravljaju saborski klubovi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter