Sabor: IDS protiv Zakona o strateškim investicijama

Giovanni Sponza (N. LAZAREVIĆ)
Giovanni Sponza (N. LAZAREVIĆ)

Sabor je jučer usvojio Zakon o strateškim investicijama, a Klub zastupnika IDS-a glasao je protiv što se moglo i očekivati s obzirom na ranije upućeni amandman zastupnika Giovannija Sponze kojim je želio upozorio da se lokalnu samoupravu ne smije ostaviti po strani kada je riječ u odlučivanju o strateškim investicijama. Sponza tvrdi da je IDS apsolutno za investicije, ali po jasnim i održivim pravilima koja prije svega moraju definirati transparentnost postupaka kojima se sprečava svaka investicija koja bi štetila lokalnoj zajednici, rekavši da je novi zakonski okvir vjetar u leđa k još žešćoj centralizaciji.

- Itekako je bitno da o svim potencijalnim strateškim investicijama svoje mišljenje i stavove prvo iskažu općinska i gradska vijeća, odnosno zajednica na čijem se prostoru određena investicija planira, smatra Sponza.

- Ovakav zakonski okvir teško da će sutra u određenim regijama privući uvažene investitore jer oni će svoj najveći interes pronalaziti u regijama koje su im za plasman kapitala interesantne, a to je zasigurno i Istra. Moramo voditi računa o zaštiti svojih najvrjednijih resursa i stoga smo amandmanom željeli ugraditi dodatni osigurač temeljem kojeg bi središnje državno tijelo moralo zatražiti suglasnost od lokalnih zajednica na čijim se područjima planira investicija a vijeća bi se o tome trebala očitovati  u roku od 30 dana. Poanta je da  lokalna zajednica najbolje zna što je za nju dobro ili loše, veli Sponza.

Na pitanje koje su to strateške investicije u Istarskoj županiji na koje bi se primjenjivao novi zakon i jesu li zastupnici dobili popis investicija po županijama Sponza odgovara niječno.

- Volio bih da smo od Vlade dobili katalog i popis svih investicija na temelju čega se moglo raspravljati no mi u ovom trenutku takve podatke ne znamo, kazao je Sponza. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter