Sabor: HDZ bi EU-u dao prednost nad pravosuđem

Ivan Šuker, Vladimir Šeks i Gordan Jandroković jučer u Saboru (Damjan TADIĆ/CROPIX)
Ivan Šuker, Vladimir Šeks i Gordan Jandroković jučer u Saboru (Damjan TADIĆ/CROPIX)

HDZ je jučer u Saboru ipak najavio moguću podršku promjenama Ustava da se ukine zastara za sva teška ubojstva, ali je to uvjetovao ispunjavanjem dvaju uvjeta.

- Uvjet HDZ-a je da se paralelno s promjenom Ustava donese Ustavni zakon za provedbu promjene koji bi isključio mogućnost da se u Hrvatskoj pokrene kazneni postupak ako se protiv osobe već vodi postupak u nekoj od članica EU po europskom uhidbenom nalogu, rekao je u ime HDZ-a Vladimir Šeks čiji je jučerašnji istup bio pravi politički "comeback" nakon nešto više od godine provedene izvan prvog HDZ-ovog ešalona.

Šeks je naglasio da time HDZ "pomaže vladajućoj većini da otkloni efikasno prigovor da se promjena Ustava događa isključivo zbog jedne jedine osobe", te da bi se time "neutralizirali i mogući prigovori iz pojedinih zemalja članica EU-a da Hrvatska želi izigrati preuzete obveze odbijajući ustavno pravnim inženjeringom provođenje europskog uhidbenog naloga".

Naglasio je da se HDZ zauzimao da promjena Ustava stupi na snagu nakon pune primjene Zakona o pravosudnoj suradnji, odnosno nakon 1. siječnja sljedeće godine, ali bi "prihvaćanje ovog Ustavnog zakona omogućilo HDZ-u da glasuje za promjenu Ustava koja bi stupila na snagu i prije tog datuma".

Peđa Grbin (SDP), koji je govorio u ime predlagatelja, naglasio je da "nije mogao vjerovati svojim ušima" kada je slušao Šeksov nastup.

- Ovakav napad na hrvatski suverenitet ovaj dom nije doživio. Vi predlažete da kazneni postupci pokrenuti u nekoj članici EU imaju prvenstvo u odnosu na postupak koji se mogao pokrenuti pred hrvatskim pravosudnim tijelima. Ovime što ste danas izjavili prevršili ste svaku mjeru, rekao je Grbin.

Kao dodatni uvjet HDZ-a Šeks je naveo da se u Ustav s retroaktivnim važenjem propiše da "nema zastare za kaznena djela za ubojstva počinjena od strane komunističkog režima u Jugoslaviji".

- Ovime bi se ukinula zastara za sva kaznena djela ubojstva koja je počinio komunistički režim, a ne samo teška ubojstva, rekao je Šeks.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da je ovaj prijedlog suvišan jer je "nemoguće zamisliti obično ubojstvo koje bi se moglo kvalificirati da je počinjeno u ime nekog režima".- Ne može biti počinjeno ubojstvo u ime jednog režima, a da to nije teško ubojstvo jer je počinjeno iz niskih pobuda. Pogledajte definiciju teškog ubojstva, rekao je Miljenić. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter