Sabor: Euforija, ali i optužbe zbog uhićenja generala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je predsjednik Sabora Josip Leko današnju sjednicu započeo rekavši da je "oslobađajuća presuda za generale priznanje s najviše sudske instance koju je osnovala organizacija UN-a da je Hrvatska vodila pravedan, oslobodilački i obrambeni rat" hrvatska se politička klasa na trenutak ujedinila i sabornicom se prolomio pljesak koji je potrajao gotovo minutu. Bio je to emotivni vrhunac saborskog dopodneva koje je započelo pomalo depresivno, početkom gledanja izricanja pravomoćne presude koja se čekala sa zebnjom, nastavilo se euforijom zbog oslobađanja generala da bi na kraju sve ipak završilo surovom politikom.

Naime, zastupnici HDSSB-a tijekom rasprave o rekonstrukciji Vlade brutalno su napadali predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, ali i druge čelnike te stranke, kao odgovorne za uhićenje Gotovine.

- U HDZ-u je malo onih koji nisu sudjelovali na ovaj ili onaj način u svemu tome, pa nažalost vi s oslobađanjem nemate nikakve veze. Jer da se pitalo vas, nisam siguran kako bi bilo. Nema izjave HDZ-a koja će sprati ljagu, koja je bačena i na presude u montiranom političkom procesu Branimiru Glavašu, lociranja, identificiranja, uhićenja i transferiranja generala Gotovine i Markača. Nema te izjave koja će sprati odgovornost najvišeg vrha HDZ-a zato što su godinama generali nevini ležali u Haagu. I zato što nevino presuđeni hrvatski general Branimir Glavaš već tri godine leži nevin u zatvoru, rekao je Dinko Burić.

- Gospodin Burić i ovakvim bombastičnim konstrukcijama pokušava steći nekakve poene u Slavoniji gdje očito gubi pozicije. Ovo je preveliki dan da bi mi ovakvo postupanje pokvarilo raspoloženje, odgovorio je Karamarko i nastavio. Karamarko je svoju ulogu u Gotovininu uhićenju objašnjavao i novinarima koji su ga pitali kako se osjeća kada se prisjeti 2005., kada je Gotovina uhićen, a on bio na čelu SOA-e.

- Na sve što sam učinio tada za hrvatsku državu ponosan sam, a mislim da će o nekim detaljima biti riječi jednog dana. Zasad sam vezan svim mogućim tajnama, ali svakome mogu pogledati u oči, rekao je Karamarko. Dodao je da pokušaji da se dezavuira HDZ i ja osobno sigurno neće upaliti, te naglasio da to koriste i neki koji su, u svom jugonostalgičarskom uvjerenju, u grču što se HDZ opet diže, što Domovinski rat nije zločinački poduhvat.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je današnji  dan važan za sve građane Hrvatske i za sve narode i države koje su nam susjedi i s kojima živimo u istoj regiji.

- Najvažniji je za one kojima je današnja presuda donijela slobodu, dvojici generala i njihovim obiteljima. Važan i je i za nas jer će predstavljati kušnju kako ćemo se nositi s tim i koliko će to biti podstrek za unapređenje međuetničkih odnosa koji su još uvijek krhki. Ako je sud utvrdio da generali  nisu odgovorni za ono za što ih se teretilo ostaje pitanje tko jest odgovoran, rekao je Pupovac.

Uslijedio je niz replika, opet ponajviše zastupnika HDSSB-a. Tako je Dražen Đurović rekao da bi trebalo napraviti popis civilnih žrtava rata neovisno o tome kojoj su strani pripadali, te da se zaduži DORH da utvrdi tko je kriv za svaku pojedinačnu žrtvu rata. Njegov stranački kolega odgovorio je na Pupovčevo pitanje tko je kriv ako nisu generali:

- Odgovorna je velikosrpska četnička agresija. I to je jedini odgovor, rekao je Vinković.

Pupovac mu je odgovorio navevši primjer ubojstva gospićkog suca Đorđa Kalanja i njegove supruge 1991. godine.

- Ako vi mislite da odgovornost Miloševićeve politike treba tumačiti na način da ćemo prikrivati sve one koji su to koristili za tu vrstu zločina onda se nas dvojica ne razumijemo i nikada se nećemo razumjeti.

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor odgovorila je Pupovcu da će se nakon ovakve presude odnosi u regiji biti još bolji. (Dražen CIGLENEČKI, Zlatko CRNČEC)

 

 

 - NO02205907.jpg

Sve je zastupnike ujedinila i oduševila vijest iz Haaga

D. JELINEK

 

 


Podijeli: Facebook Twiter