Sabor donio Zakon o zaštiti potrošača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o zaštiti potrošača koji bi hrvatskim potrošačima trebao zajamčiti višu razinu zaštite od one koju imaju sada.

Kod svih posebnih oblika prodaje trgovci će morati isticati dvije cijene - redovnu i cijenu koja važi za trajanja takvog oblika prodaje, dakle sezonskog sniženja, rasprodaje, akcijske prodaje, prodaje proizvoda s greškom i onih kojima istječe rok. Odnosi se to i na sve ostale posebne ponude u kojima se može kupovati po nižim cijenama, primjerice, u kasnonoćnoj kupnji, rođendanima pojedinih trgovačkih centara i slično.

Sezonsko sniženje moći će se provesti najviše tri puta godišnje - između 27. prosinca i 10. siječnja, 1. i 15. travnja, te između 10. i 25. kolovoza i moći će trajati najdulje 60 dana. Akcijska prodaja ne može trajati dulje od 30 dana. Takvim odredbama korist bi trebali imati i potrošači i sami trgovci. Naime, time se želi spriječiti zavaravanje potrošača, ali i nelojalno postupanje pojedinih trgovaca prema ostalim trgovcima.

Do sada je svaki trgovac samostalno odlučivao o početku sniženja, što je u nekim situacijama narušavalo tržišno natjecanje. Akcijske prodaje trajale su i nekoliko mjeseci, iz čega se moglo zaključiti da se zapravo i nije radilo o akcijskoj, već o redovnoj cijeni, čime su potrošači bili zavarani. Novina je i da zakon obvezuje trgovca koji pruža javnu uslugu (npr. struja, plin, voda) da na računu mora istaknuti iznos neplaćenih dospjelih potraživanja za prethodno razdoblje.

Sabor je potvrdio sporazum s Europskom bankom za obnovu i razvoj o zajmu za projekt modernizacije HŽ Infrastrukture težak 40 milijuna eura, odobren na 15 godina, uz tri godine počeka. Njime će se financirati nabava nove opreme za održavanje željezničkih pruga, nabava i instaliranje informacijskoga sustava za upravljanje energetskom učinkovitošću te dio programa restrukturiranja radne snage.

Sabor je donio Zakon o savjetima mladih, izmijenio zakone o poljoprivredi i ruralnom razvoju te o unapređenju poduzetničke infrastrukture, prihvatio Izvješće o slobodnim zonama za razdoblje 2011/2012.

Vlada je odustala od hitnog postupka, pa će izmjene Zakona o šumama proći još jedno saborsko čitanje. Te bi izmjene omogućile da se golf igrališta i kampovi, ako su predviđeni prostornim planovima, grade i na šumskom zemljištu i to kroz institut prava građenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter