Sabor donio Državni proračun za 2015.

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hrvatski sabor donio je u utorak državni proračun za iduću godinu, s projekcijama za 2016. i 2017. godinu ? 'za' je glasovalo 85 zastupnika, 23 ih je bilo protiv.

Među onima koji su dignuli ruku za proračun bili su i Nevenka Bečić i Željko Kerum (HGS) kojem je dolazak u Sabor u utorak bio treći u trogodišnjem mandatu. Proračunski su prihodi planirani na razini od 106,4 milijardi kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, manjak bi trebao iznositi 12,5 milijardi kuna, odnosno 3,8 posto BDP-a. Proračun je temeljen na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto, dok se za 2016. predviđa rast od 1,3 posto, a za 2017. od 1,5 posto. Zastupnici i klubovi predložili su na proračun 126 amandmana, oporbene je odbila Vlada, a potom i saborska većina. Prihvatila je amandmane Kluba SDP-a koji 'idu na ruku' potrebama nacionalnih manjina.

Tako je iznos namijenjen Savezu mađarskih udruga Beli Manastir pojačan za 1,5 milijuna kuna, isti je iznos usmjeren Romskom nacionalnom vijeću, Talijanska unija Rijeka i Stručna služba Savjeta za nacionalne manjine dobili su po dva milijuna kuna, za 700.000 kuna povećana je potpora Izdavačkoj kući Edit itd. Prihvaćen je i SDP-ov amandman kojim se za potrebe Ureda povjerenice za informiranje dodatno osigurava pola milijuna kuna. Odbijeni su amandmani Sunčane Glavak (HDZ) i Mladena Novaka (laburist) da se Uredu dade i veći iznos.

Opačić: dovoljno novca za korisnike socijalne skrbi

Potrebnu većinu nije dobio amandman Igora Češeka i Bore Grubišića (HDSSB) da se za milijun i pol kuna poveća subvencioniranje prehrane siromašne djece. Planirano je dovoljno novca za podmirenje potreba korisnika socijalne skrbi, rekla je potpredsjednica Vlada i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić. Ministarstvo je, kaže, u odnosu na prošlu godinu za 46 milijuna kuna povećalo stavku za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti. Opačić ističe i da je Ministarstvo obrazovanja upoznato s obvezom prijave bilo kakvog oblika siromaštva djece centrima za socijalnu skrb koji imaju mehanizme za promptnu mjeru. Grubišić je nezadovoljan odbijanjem, kaže da HDSSB nije tražio više novca za socijalnu skrb, nego ciljano za prehranu, jer su i mediji i statistika utvrdili da postoji dobar broj gladne školske djece. "Znam da vaša Vlada u uglednim zagrebačkim restoranima ? Taču i Asu puno bolje jede nego djeca u školi, pomalo čak i razuzdano i da trošite novce poreznih obveznika u tim restoranima, bilo bi dobro kad bi od tih sredstava izdvojili dio i za gladnu školsku djecu", ustvrdio je Grubišić. HDSSB-ov amandman odbila je i saborska većina, 'za' se izjasnio 21 zastupnik, a suzdržan je ostao Ivan Račan (SDP).

Reiner: Strategija znanosti je obmana

Vlada, a potom ni saborska većina nisu prihvatili ni jedan od 77 amandmana HDZ-ova Željka Reinera koji su se odnosili na Strategiju znanosti i obrazovanja. Kad se Strategija donosila upozoravali smo da će za njenu provedbu godišnje trebati oko milijardu kuna, no nitko se na to nije obazirao, rekao je Reiner i ustvrdio kako se, zapravo, Strategiju i nije željelo provoditi, nego samo 'mahati' njome. Taj dokument sadrži 335 mjera, a moji se amandmani odnose samo na njih 77, 'teški' su 68 milijuna kuna i njima se simbolično želio dati do znanja da se Strategiju ne želi provoditi, objasnio je akademik Reiner. Strategija je papir bez ikakvog značenja, obmana za javnost, ali i saborske zastupnike, zaključio je Reiner koji je gorljivo zagovarao svoje amandmane, ali bez uspjeha. Njima je, među inim, tražio poboljšanje materijalnog statusa učitelja, prilagodbu vrtića i škola djeci i učenicima s teškoćama, potpuno financiranje dvogodišnjih predškolskih programa za Rome itd. Reiner je novac mahom 'našao' na stavci Ureda predsjednika Republike i Ureda premijera. Ništa bolje nije prošlo ni 20-ak amandmana HDSSB-a vrijednih 600 milijuna kuna, orjentiranih mahom na potrebe Slavonije i Baranje. Odbijeni su i 'braniteljski amandmani" HDZ-ova Josipa Đakića koji je na to ustvrdio da Vlada time samo pokazuje koliko joj je stalo do branitelja. Đakić je tražio više novaca za zapošljavanje branitelja, braniteljske udruge, ekshumaciju i sahranu žrtava Domovinskog rata, stambeno zbrinjavanje invalida Domovinskog rata. Predlagao je da rezanje sredstva namjenjenih obnovi voznog parka, Uredu Predsjednika države, Uredu za zakonodavstvo.

Babić: 2,70 kuna po Hrvatu izvan Hrvatske

Bez potpore su ostali i amandmani Ante Babića (HDZ) okrenuti programima pomoći hrvatske manjine u inozemstvu te povratku Hrvata u BiH i Srbiju. Za 550 tisuća predstavnika hrvatskih manjina u 12 zemalja, osigurano je 1,5 milijuna kuna, pa kad se to podijeli to je nekih 2,70 kuna po Hrvatu izvan Hrvatske, rezignirano je zaključio Babić. Odbijen je i zahtjev Dragana Crnogorca (SDSS) da se za pola milijuna kuna poveća iznos namijenjen Zajedničkom vijeću općina Vukovar. Nezadovoljan, Crnogorac upozorava da se Vlada "međunarodnim sporazumom" obvezala na postojanje ZVO i njegov nesmetan rad. ZVO ne može konkurirati za druga sredstva proračuna, kaže zastupnik i poručuje da ta institucija nema dovoljno sredstava za rad. Nije prošao ni zahtjev nezavisne Jadranke Kosor da se uzme pet milijuna kuna namjenjenih političkim strankama i usmjeri u poticanje investicija malih i srednjih poduzetnika i obrtnika. Ista je bila i sudbina amandmana reformistice Natalije Martinčević. U višesatnom glasovanju o amandmanima, zaiskrilo je između Milorada Pupovca (SDSS) i Ivana Šukera (HDZ). Vladin predstavnik Roko Andričević izvijestio je da su amandmani klubova SDSS-a i nacionalnih manjina kojima se tražilo više novca za programe obrazovanja manjina, prihvaćeni kroz Vladin amandman na proračun. Onda klub povlači taj amandman i 'forvadira' ga zastupniku Šukeru za arhivu, izjavio je Pupovac i ražestio Šukera koji je uzvratio da Pupovac zna biti vrlo duhovit, ali na tuđi račun. "Nekada ste ultimatumom postavljali uvjete za amandmane dok sam ja bio ministar, pa ste se vjerojatno zabunili?, rekao je Pupovcu. Upitao ga je i temeljem čega bi on mogao odlučivati o njegovu amandmanu te mu poručio "sram vas može biti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter