Sabor cakavskog pjesništva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanjem zbirke poezije Stefani Križanac "Z biele njivi" u Cakavskoj kuci je u petak zapoceo 43. sabor cakavskog pjesništva. Na predstavljanju su, uz autoricu, polaznicu drugog razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, govorile Nada Galant i Gordana Peteh, urednice zbirke koju su izdali Katedra Cakavskog sabora i tvrtka Libar iz Picna.

Prisutnima su se u ime Ministarstva kulture obratili Zoran Gljivarec i predsjednica Katedre Cakavskog sabora Žminj Miranada Damijanic Roce, a svecanost su uvelicali svojim nastupima na gitari i harmonici prijatelji mlade autorice. Uz autoricu, ilustracije je uradio i Aleks Križanac, dizajn potpisuje Neven Udovicic, dok je likovna urednica Karin Milotic.

Nakon predstavljanja zbirke prisutni su se preselili u kulu, gdje je otvorena izložba "Glagoljanje", a rijec je o mozaicima s motivima glagoljice autorice Sonje Milotic Šesto.

Izložbu su otvorili nacelnik Opcine Žminj Aldo Bancic i Marino Baldini, koji je i autor prateceg kataloga. Baldini je u kratkim crtama govorio o povijesti nastajanja i korištenju glagoljice i glagoljanja, pojasnio je da je svodenjem vizualnog prikaza prema središnjem znacenju glagoljickih slova umjetnica otvorila interpretaciju i citanje znaka s pojedinacnom osobitošcu i vrijednošcu. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter