Sabor: Burna rasprava o "lex Perkoviću"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar zatražio je danas da se izmijenjeni "lex Perković" stavi izvan snage i povuče u potpunosti i bez odgode, što je u sabornici izazvalo buru replika i međusobnih uvreda između vladajućih i oporbe.

- Predložili smo da se izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji stave izvan snage čime bi se Vlada dovela u poziciju kakvu je imala 2010. kada su na snazi bile odredbe koje su išle u prilog tezi da je hrvatska ispunila uvjete za pristupanje EU-u, pojasnio je Mlakar HDZ-ov prijedlog. HDZ time, kazao je, pokušava spasiti obraz Republike Hrvatske i umanjiti nastalu štetu.

- Odgoda primjene zakona od tri mjeseca i ono što vladajući plasiraju u javnosti da se čekaju izmjene Ustava neće proći jer HDZ neće podržati promjene Ustava osobito ne one "a la wild", istaknuo je.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin odgovorio mu je da bi usvajanjem HDZ-ovog prijedloga došli u ozbiljne probleme s Europskom komisijom jer bi, kako je rekao, tek tada postali neusklađeni s EU-om.

- Ne znam zbog čega vladajući žele zaštititi 23 agenta jugoslavenske Udbe koja su činila zločine na čelu s Perkovićem, osim ako nisu u rodbinskoj vezi, upitao je HDZ-ov Josip Đakić.

Podržao ga je njegov stranački kolega Ante Babić. "Zašto želimo prijevarama zbog udbaša poručiti da smo prevarantski Bizant, da smo jedna šibicarska država?" upitao je.

To je izazvalo SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića koji je HDZ-ovcima poručio da tako govore predstavnici stranke kojoj se sudi zbog lopovluka, krađe i zbog toga što je pokrala vlastiti narod.

- Braniti zemlju vani, htjeti da ona bude jednakopravna s drugim članicama EU-a, to za vas predstavlja sramoćenje zemlje, a krasti vlastiti narod i vlastitu zemlju, to vama valjda služi na čast, nastavio je Stazić.

Hrvatskoj, ustvrdio je, ne prijete sankcije. "Iako ste vi lobirali za te sankcije, iako ste bili zluradi, iako ste se veselili tim sankcijama", poručio je HDZ-ovcima.

Mlakar mu je odgovorio da je ruka pravde spora i dostižna te da će razgovarati o nekim drugim predmetima u nekom drugom vremenu.

- Vlada štiti udbaše, ubojice i one koji su sudjelovali u teroru države protiv svojih vlastitih građana. Vlada je odlučila da takve neće izručiti ruci pravde bez obzira na to u kakvom se društvu nalazi pa makar to bilo civilizirano društvo EU-a, nastavio je Mlakar, na što ga je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec opomenula da tako ne govori.

- Nemojmo govoriti da netko štiti kriminalce i udbaše. Hrvatska država ih je 23 godine mogla procesuirati ako takvi postoje, poručila je.

Na to je Gordan Jandroković (HDZ) ustvrdio da se Vlada ne bori za pelješki most, nego za kriminalce, a potpredsjednicu Sabora Dragicu Zgrebec prozvao je što nije opomenula i Stazića.

Ustvrdivši da ne postoje pretpostavke za ozbiljnu raspravu, SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac zatražio je 10-minutnu stanku. (Hina)

Optužbe zbog stanja u Croatia Airlinesu

Rasprava o izmjenama Zakona o zračnom prometu, kojima se tek treba provesti usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, jutros se u Hrvatskom saboru svela na žestoke optužbe oporbe na račun vlasti zbog stanja u Croatia Airlinesu i hrvatskim zračnim lukama.

- Vlada nema jasnu viziju hrvatskog zračnog sustava, optužio je HDZ-ov Branko Bačić. Po njegovim riječima, puno je dvojbi oko koncesioniranja Zračne luke Zagreb, a zapitao se i kako Vlada namjerava riješiti pitanje zračnih luka u Rijeci ili Osijeku.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker u replici je ustvrdio da se sve svodi na rasprodaju, da bi Vlada zakrpala rupe u proračunu. Nacionalnu se zrakoplovnu kompaniju u javnosti pokušava "baciti u blato", a zaposlenima se neće reći kakva je njihova sudbina kod budućeg koncesionara, rekao je Šuker. Za HDZ-ovog Josipa Borića Vlada obavlja "topovsku pripremu" za prodaju Croatia Airlinesa.

- S nesposobnim se ljudima želi uništiti dobra kompanija, poručio je Miroslav Tuđman (HDZ) koji smatra da je razlog lošeg poslovanja te kompanije dovođenje partijskih kadrova. "Na vrhu su nesposobni, a najsposobniji su dobili otkaz ili bili prisiljeni otići, i zato se ide s tezom da ju je najbolje prodati", tvrdi Tuđman.

HDSSB-ov Igor Češek podsjetio je da se u zadnja tri dana stalno prijavljuju kvarovi na zrakoplovima Croatia Airlinesa. "Zašto je to tako? Croatia Airlines ide u prodaju po nižoj cijeni", ustvrdio je.

Zapitao se hoće li se prodavati i Zračna luka Osijek, odakle su jučer konačno krenuli prvi letovi za Zagreb, a do jučer je služila samo za "slijetanje flote komaraca iz Kopačkog rita".

Laburista Nenada Plešu brinula je i cijena popravka Vladinog aviona. "Popravak vrijedi mnogo avionskih karata kojim bi se vlada mogla voziti pa bi trebalo porazmisliti o prodaji zrakoplova", poručio je.

U raspravi je naglašena i potreba rješavanja pitanja Sportsko-rekreativnog zrakoplovstva. Predlagač zakona predvidio je novu kategoriju registriranih površina za slijetanje i uzlijetanje da bi se pomoglo operatorima zrakoplova za privatne i sportske svrhe te za potrebe aeroklubova, rekao je SDP-ov Franko Vidović, no to ipak nije dovoljno.

Izmjenama Zakona o zračnom prometu izmijenjene su odredbe kojima je bilo propisano radno vrijeme, vrijeme leta i odmora članova posade zrakoplova, s obzirom na to da je to područje uređeno propisima EU-a, a tamo gdje to nije učinjeno omogućeno je donošenje posebnog nacionalnog propisa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter