Sabor bez oporbe izmijenio Zakon o PDV-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u petak je, bez oporbenih zastupnika, većinom glasova izmijenio Zakon o porezu na dodanu vrijednost, prvi od 16 zakona iz paketa porezne reforme o kojima u petak glasuju. 

Oporbeni zastupnici izišli su iz sabornice nezadovoljni činjenicom da je ministar odbio sve njihove amandmane na taj zakon. 

Učinili su to nakon stanke koju je zatražio SDP u ime kojega je Branko Grčić ponovio kako je reforma koju vlada predlaže izrazito nepravedna. "Ovo je duboko nepravedna reforma koja preraspodjeljuje dohodak i bogatstvo prema onima koji imaju više i prema bogatijima. Pokušali smo to popraviti amandmanima, ali ne vidimo svrhu predlagati ih kad se oni odbijaju", poručio je SDP-ov Branko Grčić nakon stanke koju je SDP zatražio jer je vlada odbila sve oporbene amandmane. 

Ustrajao je i na tvrdnji kako vlada kažnjava sektor ugostiteljstva, dok je ministru Mariću poručio kako su od njega očekivali više. "Zaključili smo da nema smisla sudjelovati u ovoj priči jer će i svi drugi amandmani koji slijede biti odbijeni, poručio je Grčić nakon čega su SDP-ovci, IDS-ovci, HNS-ovci, HSS-ovci i zastupnici Živog zida napustili sabornicu. 

Za izmjene zakona glasovalo je 78, protiv devet, a nitko nije bio suzdržan. 

Vlada je kod poreza na dodanu vrijednost ustrajala na sustavu s jednom standardnom stopom od 25 posto i s dvije snižene od 5 i 13 posto. Stopa od pet posto ostaje nepromijenjena, dok iz stope od 13 u 25 prelaze ugostiteljstvo i isporuka šećera, a iz stope 25 u 13 dječje sjedalice za automobile, isporuka električne energije, javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada, isporuke urni i ljesova, te isporuka inputa u poljoprivredi, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticidi, te hrana za životinje osim hrane za kućne ljubimce. 

Ministar Zdravko Marić u petak je, ustrajavajući da je porezna reforma cjelovita, odbio svih 14 amandamana na predloženi zakon, a glasovanjem je to potvrdila i saborska većina. Među odbijenima bilo je i više amandmana da se ne podiže PDV na ugostiteljstvo sa 13 na 25 posto, a što je tražilo više oporbenih klubova. 

To je zapravo amandman ceha ugostitelja koji pune proračun, rekao je ministru Krešo Beljak (HSS) prozivajući Vladu da "sve više liči na ekipu iz Alana Forda". 

Dizanju stope protive se i SDP i IDS i Živi zid. 

"Pokazali ste neprijateljsko lice prema ugostiteljima", poručuje ministru Sabina Glasovac (SDP) tvrdeći da je Vladin potez nerazuman i štetan. 

Na taj način smanjit ćemo kvalitetu i broj zaposlenih u ugostiteljstvu, past će prihodi i u turizmu i u ugostiteljstvu, kaže Boris Miletić (IDS). 

Koliko sam shvatio, ugostiteljima se iz džepa planira izbiti milijarda kuna, kaže Ivan Pernar (AD). 

Nije prošao ni kompromisni prijedlog da PDV na pripremu hrane ostane 13 posto što bi, tumači Branko Grčić (SDP) zaštitilo poljoprivrednu i prehrambenu industriju. 

Jednaku sudbinu doživio je i amandman da se smanji stopa na veterinarske lijekove i usluge, te SDP-ov da se plaćanja PDV-a oslobode dadilje. Dadilje rade specifičan posao, ostvaruju toliku dobit da eventualno mogu isplatiti plaću sebi i još jednoj osobi, rekla je Milanka Opačić (SDP) tražeći od ministra da nađe model u kojem bi dadilje "mogle preživjeti". Stotinjak žena platilo je edukaciju za dadilje, bojim se da neće preživjeti budu li morale plaćati PDV, rekla je Opačić. 

U Hrvatsku će se moći uvesti privatni avioni na koje se neće plaćati PDV, je li to ta pravednost o kojoj ste govorili, upitao je ministra financija Branimir Bunjac (ŽZ) nezadovioljan što se na listi odbijenih našao i njegov amandman. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter