Sabor: Anonimno uvredljivo pismo Nedžadu Hodžiću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio je danas stanku u ime Kluba nacionalnih manjina, nakon koje je izvijestio da je zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić dobio pismo u kojem ga je anonimni autor izvrijeđao na nacionalnoj osnovi.

U pismu punom uvreda i psovki, koje je Pupovac pročitao zastupnicima, među ostalim je i ona "Kako se usuđuješ, đub.. jedno muslimansko, izgovoriti sveto ime Vukovar?" te se Hodžiću sugerira da "po mogućnosti kupi kartu u jednom smjeru" da ga, kako ističe anonimni autor, Hrvati više ne moraju gledati ni slušati.

- Budući da se u našoj politici i javnosti smatra da je ovo normalno i da smo naviknuti na ovu vrstu fašističkih poruka, pred danom gdje smo se svi dužni sjećati, a ne voditi političke obračune, bila mi je dužnost ovo pročitati, obrazložio je Pupovac.

- U našoj politici i javnosti ovo se smatra normalnim i navikli smo na ovu vrstu fašističkih poruka koje mogu završiti zlom kao što jesu i '91, nastavio je Pupovac.

Nedžad Hodžić zastupnicima je ispričao kako je osobno tri godine školovao jedno vukovarsko dijete te pozvao zastupnike da pomognu da "ovo društvo ozdravi".

Reagirao je i predstavnik talijanske manjine Furio Radin koji je ocijenio da je situacija u Vukovaru eskalirala, a na politiku tolerancije i međusobnog uvažavanja pozvala je i potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Reiner: Uvođenje radne obveze je protuustavno

Saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner poručio je jutros da je odluka Vlade o uvođenju radne obveze za liječnike protuustavna i protuzakonita.

- Vlada je nesposobna i do kada će u svojoj nesposobnosti probleme, pa i one sa sindikatima, rješavati ovakvim potezima, zapitao je Reiner u Hrvatskom saboru nakon stanke koju je zatražio njegov klub zbog uvođenja radne obveze liječnicima.

Po Reinerovim tvrdnjama, jedini hrvatski zakon koji spominje radnu obvezu je Zakon o obrani, a može ju uvesti Vlada u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti. Stoga je, kazao je, kada je čuo za takvu odluku pomislio da je ratno stanje ili elementarna nepogoda te je, kao pričuvni časnik, namjeravao doći u vojnoj odori.

Reiner je upozorio i da u Hrvatskoj svake godine ima sve manje liječnika.

- Samo u srpnju ih je šestero napustilo Hrvatsku i otišlo u Njemačku, Veliku Britaniju i Skandinaviju, naglasio je.

Članovima Vlade poručio je da ako ovako nastave uskoro ih neće imati tko liječiti. "Brine li to koga u Vladi? Oni ionako uvijek dođu kod specijalista i stručnjaka bez ograničenja i čekanja", rekao je Reiner.

Produljene liste čekanja u bolnicama rezultat je raspolovljenog budžeta za lijekove i potrošni materijal, kazao je Reiner. "A s polovicom novca možete ugraditi samo polovicu umjetnih kukova ili pacemakera", dodao je i ustvrdio da sanacijom zdravstvenih ustanova nije napravljeno ništa.

Laburist Branko Vukšić poručio je da je kamen u zdravstvu "krenuo nizbrdo" još kad je Vlada donijela odluku o smanjivanju zdravstvenih doprinosa.

- Uvođenje radne obveze samo je potvrda da Vlada nije uspostavila socijalni dijalog, a nije pokazala niti pravu volju za to, ocijenio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter