Sabor: 9 mil. kuna za dnevnice, putovanja, režije...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet milijuna kuna potrošili su saborski zastupnici ove godine na ime dnevnica, putnih troškova, hotela, stanarine i režija, a u tom iznosu najviše su participirali HNS-ov Boris Blažeković, HDZ-ovi Frano Matušić i Ante Babić, pa opet HNS-ov Srđan Gjurković i HDZ-ov Davor Božinović, objavio je danas Hrvatski sabor.

Ti troškovi nisu konačni, odnose se na razdoblje do 15. prosinca ove godine, u njih, dakle, nisu još obračunati troškovi svih službenih saborskih putovanja.

Osim plaće, desetak zastupnika nije imalo drugih troškova, takvi su HDZ-ov šef Tomislav Karamarko, HDZ-ovi Martina Banić i Vladimir Šeks, Milorad Batinić (HNS), Višnja Fortuna (HSU), nezavisne Mirela Holy i Jadranka Kosor, Željko Kerum (HGS), SDP-ovi Davor Bernardić, Boris Kovačić i Josip Vuković.

Skromnu 741 kunu, za dnevnicu i hotel, potrošio je Đuro Popijač (HDZ), a tek nešto rastrošniji bili su SDP-ova Gordana Sobol (1.679 kuna) te HDZ-ovi Ivan Šuker (1.675 kuna) i Zvonko Milas (1.733 kune).

Zastupnici koji se nalaze na vrhu liste potrošača članovi su odbora koji često komuniciraju s inozemstvom, što onda prate i određeni troškovi.

Potvrđuje to i HNS-ov Boris Blažeković, koji se s potrošene 182 tisuće kuna svrstao na prvo mjesto liste "najrastrošnijih" zastupnika.

- Nisam ja ništa potrošio, radio sam svoj posao, a moj posao zahtijeva određene troškove, rekao je Blažeković novinarima u Saboru. Pojasnio je da kao voditelj izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a putuje na određene događaje po cijelom svijetu. "Niti biram kamo ću ići, niti kada ću ići, kao ni gdje ću odsjesti", izjavio je Blažeković.

Po troškovima slijede ga HDZ-ovi Frano Matušić (167 tisuća) i Ante Babić sa 145 tisuća, koliko je približno potrošio i HNS-ov Srđan Gjurković, dok je godišnji trošak HDZ-ova Davora Božinovića oko 133 tisuće kuna.

Više od 120 tisuća kuna potrošili su i Ingrid Antičević Marinović (SDP), Silvano Hrelja (HSU) te SDP-ovi Romana Jerković i Marin Jurjević.

HNS-ov Blažeković naplatio je i najviše dnevnica, oko 21 tisuću kuna, Božinović oko tisuću kuna manje, slijede ih SDP-ovi Gvozden Flego (17,3 tisuće) i Melita Mulić (15,8 tisuća) te HNS-ov Igor Kolman s 13 tisuća kuna.

I po troškovima aviona i hotela Blažeković i Božinović su na vrhu liste. Blažekovićeve avionske karte porezne su obveznike ove godine stajale gotovo 98 tisuća kuna, Božinovićeve 65 tisuća, a Melite Mulić gotovo 64 tisuće kuna. Za Blažekovićev hotelski smještaj plaćeno je 55 tisuća kuna, a Božinovićev oko 43 tisuće kuna. Hotelski smještaj predsjednika Sabora Josipa Leke stajao je 30.553 kune.

Na ime automobila, odnosno naknade dvije kune po kilometru, najviše je potrošio HDZ-ov Matušić, čak 98.400 kuna. Slijede ga stranačke kolege Branko Bačić (65.000) i Ante Babić (55.764 kune), koji putuju s Korčule, odnosno iz Imotskog, pa Gjurković (55.440 kuna) i Antičević Marinović (54.456 kuna) koji u Sabor dolaze iz Splita, odnosno Zadra.

Više od 50 tisuća kuna autotroškova iskazali su i drugi zastupnici iz "dalmatinskog kluba", konkretno SDP-ovi Mladen Marelić i Jurjević te HDZ-ov Duje Marasović.

Zastupnici s hrvatskog juga najviše su trošili i za cestarinu - Matušić 16.685 kuna, Gjurković 11.500, Antićević Marinović 11.081 kunu.

Ako je suditi po statistici, saborski zastupnici groze se javnog prijevoza. Naime, od 165 zastupnika, koliko ih je statistika obuhvatila u ovoj godini (brojka od 151 narasla je zbog zamjena), njih čak 141 nije iskazao nikakav trošak javnog prijevoza.

Zanimljiva je i stavka za troškove režija. Iako je većina zastupnika za režije trošila između dvije i tri tisuće kuna, bilo je i onih koji su na to ime izdvojili i po šest-sedam tisuća kuna. Više od šest tisuća potrošili su SDP-ovi Saša Đujić i Marin Jurjević, a 7.152 kune stranačka im kolegica Romana Jerković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter