Sabor: 75 zakona kojima se preuzima stečevina EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor ove bi godine trebao donijeti 75 zakona kojima se preuzima pravna stečevina Europske unije, a prijedlog plana usklađivanja ovoga će se tjedna naći pred saborskim odborima.

Zakonodavne mjere uobičajeno su 'raspoređene' po kvartalima, a već u prvom u saborsku bi proceduru trebalo doći čak 29 zakonskih prijedloga. Izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO), novi zakoni o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, o potrošačkim stambenim kreditima, tek su neki među njima.

U drugom kvartalu, dakle do ljetne parlamentrane stanke, u proceduri bi se trebalo naći još 27 prijedoga, među kojima i izmjene i dopune Ovršnog i Kaznenog zakona, potom izmjene zakona o kreditnim institucijama, o osiguranju itd.

Zakoni o medicinski pomognutoj oplodnji te o zdravstvenoj zaštiti planirani su za treći kvartal, dakle za jesen.

Koje novosti će ti zakonski prijedozi donijeti u planu se ne naznačuje, već se pobrajaju samo njihovi  nazivi. 

Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za europske poslove čiji je posao praćenje usklađivanja hrvatskog pravnog sustava s pravnom stečevinom EU, izrazio je u ponedjeljak nadu da će Vlada držati planiranu dinamike.

Obveze su to koje si je Vlada sama 'zadala', kaže Jandroković i podsjeća da se do sada nikada nisu radili problemi ako bi se prekoračilo 'prolazno vrijeme', odnosno neki prijedlog Saboru poslao nešto kasnije nego je zacrtano.

Potvrdio je da će njegov Odbor analizirati što je ispunjeno iz Plana usklađivanja za 2015., odnosno koje je zakone bivša Vlada poslala Saboru, a koje je 'ostala dužna'. Među tim zakonima su i dva medijska - novi zakon o medijima te o HRT-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter