Sabo: Pravo na dvojezičnost propisuje zakon

Željko Sabo (Arhiva/V. KOS/CROPIX)
Željko Sabo (Arhiva/V. KOS/CROPIX)

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo danas je, gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2", poručio da ako netko želi osporiti pravo srpske nacionalne manjine da u Vukovaru budu istaknuti dvojezični natpisi treba uputiti Saboru inicijativu i zatražiti da se promijeni zakon koji to omogućava. 

Govoreći o mogućnostima uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru nakon što je popisom stanovništva iz 2011. godine utvrđeno da u tom gradu živi više od trećine pripadnika srpske nacionalne manjine Sabo je pojasnio da dvojezičnost u tom slučaju propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

- Tko može biti iznad Ustavnog zakona, zapitao je Sabo te je napomenuo da čak general Ante Gotovina, koji je godinama bio u haaškom zatvoru, poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku, a gradske vlasti Vukovara bi trebale zabraniti dvojezičnost.

- Ako to netko želi promijeniti, treba uputiti Saboru inicijativu i zatražiti da se taj članak zakona promijeni, poručio je.

Komentirajući kaznenu prijavu koju je protiv njega podnijelo nekoliko bivših članova vukovarskog SDP-a zbog sumnji da je stekao protupravnu imovinsku korist organizirajući godinama ljetovanje vukovarske djece na moru, Sabo je zanijekao optužbe rekavši da su roditelji djece bili upoznati sa svim troškovima ljetovanja.

- Svi koji me optužuju bili su članovi Gradskog odbora SDP-a Vukovara kojemu smo uredno kao organizacijski odbor podnosili izvješća, rekao je Željko Sabo.

Na pitanje hoće li se opet kandidirati za gradonačelnika Vukovara, Sabo je kazao da ga je već kandidirao vukovarski SDP, da je prihvatio kandidaturu i ne odstupa od nje.

Govorio je i o zarobljeništvu u srbijanskom logoru Begejci nakon sloma obrane Vukovara 1991. godine, neimaštini s kojom se njegova obitelj suočila nakon izlaska iz logora, odlasku u Austriju gdje je na crno radio pet godina, zbog čega se, naveo je, jednom prilikom i ispričao austrijskom veleposlaniku.

Na pitanje je li prebolio PTSP koji mu je utvrđen nakon Domovinskog rata Sabo je odgovorio da ta dijagnoza koja, kako je rekao, ima raznih oblika, ne djeluje negativno na mogućnosti njegovog upravljanja Vukovarom, niti mu stvara teškoće u životu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter