Sabo: Nema nikakve nagodbe, nisam kriv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) pozvao je jutros vijećnike Gradskog vijeća da prihvate njegov prijedlog proračuna i tako omoguće provedbu brojnih projekata u Vukovaru.

- Nema nikakve nagodbe, nisam kriv, poručio je na samom početku sjednice Željko Sabo, koji je optužen za pokušaj podmićivanja gradskih vijećnika, a mediji su javljali da je zatražio nagodbu s Uskokom.

Vukovarsko Gradsko vijeće danas bi, među ostalim, trebalo raspravljati o prijedlogu gradskog proračuna za ovu godinu, čiji je rok za prihvaćanje 31. ožujka. Ako gradski vijećnici ne prihvate proračun, bit će raspisani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika.

U emotivnom obraćanju prije usvajanja dnevnog reda, gradonačelnik Željko Sabo optužio je vijećnike HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević da mu ne vjeruju da je imao niz zdravstvenih teškoća u posljednje vrijeme te je čak u jednom trenutku raskopčao košulju i pokazao ožiljak od ugradnje pacemakera, koji mu je ugrađen prošlog tjedna zbog problema sa srcem.

- Tražili ste proračun - predložio sam ga. Prihvaćenjem proračuna ostvarit ćemo sve projekte koje smo zacrtali, a neće u pitanje doći ni isplata plaća zaposlenicima gradskih tvrtki, kazao je Sabo te dodao da se "čovjeku ponekad događaju stvari koje ne planira".

- Prošli tjedan sam u Zagrebu ugradio pacemaker da bi sutradan otišao na sud da bih izgovorio samo četiri riječi: "Časni sude, nisam kriv", kazao je Sabo te dodao da nema nikakve nagodbe te je zamolio vijećnike da ga puste da obavlja svoj gradonačelnički posao.

USKOK tereti Sabu da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir da bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Na teret mu se stavlja i da je Radivoju Đuriću, također da se prikloni SDP-u, navodno nudio promaknuće njegove supruge na mjesto glavne sestre vukovarske bolnice, a sina na dužnost direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Sabo je danas vijećnicima rekao i da je podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Borova.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u siječnju je novčano kaznilo Sabu zbog sukoba interesa. Prekršio je Zakon o sprječavanju sukoba interesa istovremenim obavljanjem dužnosti vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika uz obavljanje funkcije člana Nadzornog odbora Borova. Također, zakon je prekršio i članstvom u upravi trgovačkog društva Veki Va.

Nakon obraćanja gradonačelnik Željka Sabe zatražena je stanka prije usvajanja dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća.

Milanović: Vjerujem Sabi, naročito kad vidim tko ga optužuje

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako u ovom trenutku vjeruje vukovarskom gradonačelniku i članu Predsjedništva SDP-a Željku Sabi, optuženom za pokušaj podmićivanja HDZ-ovih vukovarskih gradskih vijećnika, a naročito, naglasio je, kada vidi tko ga optužuje.

"Mi ćemo u konačnici morati poštivati ono što bude odlučio sud. To je jedan neobičan postupak, on tvrdi da nije kriv i ja mu u ovom trenutku vjerujem, naročito kad vidim tko ga optužuje. Međutim, sud je na kraju taj koji će i mene natjerati da zauzmem definitivan stav", rekao je Milanović novinarima u Poreču, gdje je nazočio svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u povodu Dana istarskog Statuta.

Upitan kakav je Sabin status u SDP-u, odgovorio je kako je u ovom trenutku važniji njegov status među Vukovarkama i Vukovarcima te u hrvatskom pravosuđu.

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak o Željku Sabi

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak će odlučivati o zahtjevu DORH-a da se SDP-ovu zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Želju Sabi skine zastupnički imunitet i odobri pokretanje kaznenog postupka, zbog sumnji da je prisvojio novac od organizacije ljetovanja vukovarske djece.

DORH-ov je zahtjev, doznaje se, u Sabor stigao danas, a Sabu se tereti za navodno prisvajanje novca prilikom organizacije humanitarnog ljetovanja vukovarske djece u Crikvenici i Velom Lošinju.

Naime, u ljeto 2012. osmero je tadašnjih vukovarskih SDP-ovaca kazneno prijavilo Sabu, predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije stranke, te čelnika gradskog stranačkog ogranka Željka Pinjuha i tajnika Sinišu Mudrog. Sumnjičili su ih da su se okoristili novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja, naplaćujući nekoliko puta veće troškove od stvarnih, pri čemu su razliku podijelili.

Sabu se tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, navodno, tražio da se stranački kadrovi zaposle u vukovarskom Komunalcu.

Kako se saborskim zastupnicima prema zakonu imunitet mora skidati posebno za svako kazneno djelo, MIP će u ponedjeljak ponovno odlučivati o skidanju Sabinog imuniteta.

Naime, na zahtjev DORH-a krajem listopada prošle godine imunitet mu je skinut zbog sumnji u pokušaj podmićivanja dvoje HDZ-ovih gradskih vijećnika u Vukovaru. Uskokovu optužnicu protiv Sabe u tom slučaju osječki Županijski sud potvrdio je lani sredinom prosinca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter