Sabatti: Želimo mladima usaditi ljubav prema učenju

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

U utorak 12. svibnja u zgradi Zajednice tehničke kulture u središtu Pule službeno se otvara novi Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije. Osniva ga Istarska razvojna agencija (IDA) europskim novcem u sklopu europrojekta SMART INNO, a riječ je o investiciji od 800 tisuća kuna. Tim povodom, razgovarali smo s direktorom Istarske razvojne agencije dr.sc. Borisom Sabattiem.

- Kako je došlo do inicijative da se na području Istre formira jedan takav, zasad jedinstveni Centar?

- Često se voli naglasiti kako su popularizacija znanosti i inovativnosti te pojačani interes za znanost prvi korak prema konkurentnosti, odnosno razvoju gospodarstva i društva u cjelini. Međutim, još se češće samo ostane na takvim deklarativnim izjavama. Kao i većina dobrih ideja i ova je nastala na temelju realnih potreba te u razgovorima s gospodinom Antonom Pletikosom iz Zajednice tehničke kulture Istarske županije i ravnateljem Tehničke škole Pula Daliborom Pausom. Uvidjeli smo da je na području Istre neophodan jedan takav Centar te smo stoga zajedničkim snagama odlučili učiniti stvarni pomak.

- Koje su ključne zadaće i aktivnosti budućeg Centra i možete li detaljnije opisati što će se konkretno u samom Centru odvijati?

- Temeljni zadatak je popularizacija znanosti ponajprije među najmlađima kojima će se omogućiti da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema znanosti i istraživanju. Cilj je da se u konačnici što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači ili znanstvenici, odnosno inovatori.

Naime, samo ulaganje u istraživanje i razvoj mogu osigurati ekonomsku održivost društva. U tom smislu će se i putem raznih aktivnosti centra, kao što su radionice, ljetne škole, seminari za nastavnike, aktualna predavanja, poticati mlade na bavljenje znanošću i inovatorstvom.

- Tko će sve moći dolaziti u Centar i sudjelovati u aktivnostima koje pruža?

-Centar je namijenjen djeci od vrtićkog uzrasta do završnih razreda srednje škole. Stavljanje Centra u funkciju provodi se u dvije faze. U prvoj koja je realizirana uređenjem zgrade Zajednice tehničke kulture na Usponu Frane Glavinića u Puli, stvoreni su prostorni uvjeti za rad. Na otprilike 200 kvadratnih metara zatvorenog prostora postavljeni su oprema i nastavna sredstva na kojima će se proučavati temeljni prirodni zakoni na jednostavan i zanimljiv način kroz interaktivne pokuse. Ovaj dio centra namijenjen je učenicima 7. i  8. razreda osnovne škole te učenicima  srednjih škola iz Istarske županije.

U drugoj fazi, koju planiramo realizirati u bliskoj budućnosti putem novih natječaja za dodjelu europskih sredstava, na istoj će se lokaciji urediti otprilike 600 kvadratnih metara vanjskog prostora koji će se opremiti odgovarajućom opremom. U tom dijelu bi se na principu interaktivnog zabavnog parka o temeljnim znanstvenim činjenicama mogla upoznati predškolska djeca kao i učenici nižih razreda osnovnih škola naše županije. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter