SABA-ina priznanja antifašistima Puljštine

Livio Blašković, Tomo Ravnić i Dinka Jerin s poveljom
Livio Blašković, Tomo Ravnić i Dinka Jerin s poveljom

Povelje i priznanja Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske uručene su danas članovima pulske Udruge antifašističkih boraca i antifašista u njihovom Domu kod Arene. Potpredsjednik SABA-e Tomo Ravnić uručio je povelju Dinki Jerin i Mirku Bogunoviću iz Pule, a priznanja Ani Danevski, Ruži Štifanić, Zdravku Macuri, Liviju Blaškoviću i Antonu Štiftaru iz Pule te Adrianu Ruibi iz Premanture, Franji Frančuli iz Sutivanca, Antonu Vojniću iz Ližnjana, Viktoru Jakši iz Marčane i Martinu Buliću iz Barbana.

Priznanja su im uručena u povodu 70. obljetnice rujanskih događaja, za zasluge i unapređenje antifašizma.

Tajnik udruge Zdravko Macura na današnjoj je sjednici izvijestio o proteklim aktivnostima udruge, a glavni je naglasak stavio na 70. obljetnicu ustanka i sjedinjenja Istre s Hrvatskom u rujnu. Podsjetio je da je u prepunoj dvorani kina Valli u sklopu tih događaja održano predavanje za pulske osnovnoškolce i srednjoškolce o zavičajnoj povijesti koje su vodili profesori Igor Jovanović i Igor Šaponja.

I u ostale su aktivnosti uključili školarce, konkretno učenike OŠ Veli Vrh, Centar i Šijana, a na prigodnoj tematskoj sjednici izlaganje im je o sjedinjenu održao dr. Mario Mikolić, povjesničar i bivši hrvatski veleposlanik.

Ravnić je pak potaknuo raspravu o neprikladnom odnosu spram antifašizma i povijesnom revizionizmu pa je naveo da se u Istarskoj enciklopediji ni ne spominju zaslužni antifašisti Anton Bubić, Josip Kopinič i Franjo Nefat. Uz to, naveli su neki članovi, mjesta se za Kopiniča i Bubića nije našlo ni u pulskom stradariju.

Antifašisti su reagirali i na niz negativnih pojava poput prosvjeda za promjenu naziva Trga maršala Tita u Zagrebu ili ustaškog pokliča Josipa Šimunića nakon pobjede nogometne reprezentacije čime je, kažu, upropastio veliko slavlje. Najgore je, složili su se, što mu je na stadionu skandiralo 30 tisuća ljudi. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)

Antifašisti glasaju protiv!

Pulski antifašisti pozvali su svoje članove da se u nedjelju odazovu referendumu za ustavno definiranje braka i glasaju - protiv! Ako se netko izjasni protiv, nije dao glas za homoseksualce, kako im se nameće, rekli su, nego je dao glas protiv ukidanja prava i sloboda. Sutra će zahtijevati ukidanje pobačaja i umjetne oplodnje, složili su se antifašisti.


Podijeli: Facebook Twiter