Sa zvijezdama će plesati i djeca iz Art Dancea

Iz predstave "Orašar"
Iz predstave "Orašar"

Članovi ruskog Carskog baleta gostovat će u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u nedjelju, 7. veljače s dvije izvedbe predstave "Orašar" P. I. Čajkovskog. Izvedbe će se održati u 17 i u 20 sati, u trajanju od dva sata, s pauzom.

Specifičnost ove izvedbe sastoji se u činjenici da će uz profesionalce nastupiti i djeca, i to za ona iz studija Art Dance pod vodstvom Tatjane Samuele Ban.

Nezaboravno iskustvo

- Ovo klasično djelo podrazumijeva i sudjelovanje djece, jer se fabula odnosi upravo na djecu, obitelj i tradiciju Božića. Naravno, za ansambl koji je stalno na putu je jako teško voditi iz lokacije u lokaciju djece, zbog njihovih školskih obveza i drugog. Tako da prilikom gostovanja ovoga ansambla u svakom gradu sudjeluju lokalna djeca. Ovdje će to biti polaznici Art Dancea. Kada su me kontaktirali iz Istarskog narodnog kazališta odmah sam pristala, budući da sam već dosta puta surađivala s pulskim kazalištem, posebice u Ljetnim plesnim radionicama. Tatjana Samuele Ban s kojom sam već surađivala, složila se da uključimo djecu iz njezinog plesnog studija u tu izvedbu. Za njih će to biti nezaboravno iskustvo, plesati djelo iz klasičnog repertoara s velikanima, kazala je Sabrina Rinaldi iz San Rema koja je tijekom zimskih praznika uvježbavala s djecom koreografiju.

"Orašar" je jedno od najljepših djela klasične baletne literature, a tradicionalno se uobičavalo njegovo prikazivanje uoči božićnih blagdana. U 120 godina od praizvedbe popularnost "Orašara" kod publike, osobito kod djece, stalno je rasla i danas je to najizvođeniji balet na svijetu te vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrasla uz njega. Toliku popularnost daje mu iznimna glazba, priča i koreografija, ali i činjenica da je vrlo malo djela nastalo u savršenoj simbiozi dvaju istinski velikih umjetnika kakvi su bili skladatelj Čajkovski i pisac libreta te koreograf Marius Petipa. Glazba Čajkovskoga uvijek potiče na ples, a to je u potpunosti iskoristio veliki koreograf Carskih ruskih kazališta Marius Petipa te je kao veliki baletni znalac dao Čajkovskome smjernice za stvaranje glazbenog predloška. Iako se nakon nekog vremena morao povući iz projekta u nastajanju i prepustiti ga svojem asistentu Levu Ivanovu, do danas njegov udio u nastanku "Orašara" kao i pojedini koreografski dijelovi nose pečat Petipaa.

Nesvakidašnji dar

Priča o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi i s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi A. Dumasa oca. No, dok je priča u originalu bila zastrašujuća, u obradi Čajkovskoga i Petipaa stvorena je čudesna glazbeno-plesna bajka u kojoj djevojčica Klara, zajedno s lutkom Orašarom, koji se pretvara u Princa proputuje nezaboravne prostore i doživi zanimljive susrete. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter