Sa zgrade iz 1270. godine otpadaju komadi

Irfan Sefer ispred najstarije kuće u Puli koja datira iz 1270. godine (D. MEMEDOVIĆ)
Irfan Sefer ispred najstarije kuće u Puli koja datira iz 1270. godine (D. MEMEDOVIĆ)

U sklopu Sajma knjige u Maksimijanovoj ulici održava se Ulica stripa, lijepi znak posvete majstorima crtanja. Međutim, pažnju prolaznika više od njihova umijeća okupira 'stripovska priča' nazvana "Kuća strave i užasa" autora Irfana Sefera. Sefer, doduše, vjerojatno ne crta tako dobro kao majstori stripa koji izlažu trenutno u toj ulici, ali njegov "strip" uistinu je remek-djelo gradskog horora.

Otukli mu fasadu

Priča je to na samo jednom povećem papiru, posvećena propasti spomenika kulture, najstarije zgrade u Puli koja se nalazi na adresi Maksimijanova 11/Prolaz kod Zdenca 8, a datira iz čak 1270. godine. Upravo tijekom našeg obilaska jedna je Puljanka zastala, pročitala Seferov "strip" i samo uzdahnula "O Bože". Prošao je tu bezbrižno i cijeli jedan razred osnovnoškolaca, nesvjestan da sa zgrade otpada kamenje, na što uostalom upozorava i natpis.

O iznimno vrijednom graditeljskom dvokatnom spomeniku kulturne baštine Pule pisali smo u već nekoliko navrata proteklih godina, no propadanje je sve gore i gore i sve je izglednije da će zauvijek nestati kao da je nije ni bilo. Najstarija zgrada u gradu i dalje je prepuštena sustavnom propadanju iako su odavno konzervatori preporučili njezinu cjelovitu sanaciju. Irfan Sefer jedan je od sedam stanara koji žive u zgradi, od čega su dva školarca te dva invalida. Sefer je vlasnik 20 posto cjelokupne građevine, Grad Pula, pak, vlasnik je trećine njegova stana, te vlasnik stana od 40 kvadrata na adresi Prolaz kod zdenca 8. Sefer je dvije trećine stana u kojem živi od 12,5 kvadrata u Maksimijanovoj 11 otkupio početkom 1990-ih. Koju godinu prije nego što su mu, dok je bio na ratištu tijekom Domovinskog rata, "preko noći" potukli fasadu sa zgrade u potrazi za kamenjem od koje je sagrađena da bi se utvrdilo godište zgrade (!?). I od tada je krenula priča koja do današnjeg dana nije zaustavljena "Kako uništiti najstariju zgradu u Puli". Jer, uslijedila je rekonstrukcija Maksimijanove ulice koja je, pak, narušila statiku zgrade, a jedina je to zgrada koja nije spojena na kanalizacijski sustav. Razlog - opasnost od urušavanja! Usto, odbija joj se prazniti septička jama jer također postoji opasnost od urušavanja. Prozori trunu, kamenje otpada i mrvi se, krov prokišnjava, sa susjedne zgrade slijeva se kiša.

Sefer, umirovljeni dočasnik HV-a, hrvatski branitelj s više od 49 mjeseci u Domovinskom ratu, ratni vojni invalid, koji je prebolio dva moždana udara, pretrpio blaži srčani udar, dijagnosticiran mu je PTSP, te je za kraj, obolio i od dijabetesa, bori se već 20 godina da mu zgradu vrate u funkcionalno stanje. Da mu vrate fasadu na zgradi koja je otučena dok ga nije bilo. Bori se da mu spoje kanalizaciju ili ispumpaju septičku jamu, što se ne može jer su mu građevinskim radovima rekonstrukcije Maksimijanove ulice narušili statiku. Bori se Sefer na sve načine, obija vrata učestalo, "dosadio je bogu i vragu", obija vrata, ali odgovorni bježe od njega i ne uspijeva staviti "mački soli na rep". A Sefer, koji je usput i slabijeg imovinskog stanja i još otplaćuje prijašnje popravke zbog tuđih propusta, u međuvremenu popravlja "kvadrat po kvadrat", dio po dio, no, tome nema kraja. Zadnji popravak je, zbog prokišnjavanja i bolesti ukućana, odradio na krovu, najlonima i pjenom. Bori se Sefer i, ako mu već neće sanirati što su uništili, da mu daju zamjenski stan za njega, sina i unuka, no, ni tu nema rješenja. Stoga je odlučio odaslati poduže otvoreno pismo gradonačelniku Borisu Miletiću, u kojem navodi kronologiju i krivce propadanja zgrade, ali i kronologiju obijanja svih vrata gradske uprave i nadležnih službi, te njihova odbijanja.

Potraga za umrlom osobom

Upitani da prokomentiraju navode iz otvorenog pisma iz gradske uprave nam kažu da je "stan u zgradi na adresi Maksimijanova 11 kao prethodni nositelj stanarskog prava otkupio Irfan Sefer, i to samo suvlasnički dio od 2/3 dijela stana, iz razloga što je na preostalom suvlasničkom dijelu upisana fizička osoba nepoznata boravišta. Po prikupljanju relevantne dokumentacije utvrđeno je da se vrlo vjerojatno radi o osobi koja više nije među živima, kao i da navedena osoba nije imala status optanta. U tijeku je priprema zahtjeva Službi za zastupanje Grada Pule za pokretanje postupka proglašenja nestale osobe umrlom i provedbu ostavinskog postupka, nakon čega je moguće da se imovina upiše u zemljišnoj knjizi kao vlasništvo Grada Pule. Iz navedenog razloga gospodin Sefer ne plaća najamninu za preostali suvlasnički dio stana. Inače Sefer je u sustavu socijalne skrbi te prima naknadu za jedan od oblika pomoći koje Grad Pula financira, a sve sukladno uvjetima koje su propisane Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Pule", kaže se u odgovoru dobivenom iz Grada Pule.

Na upit zašto, i hoće li, Grad sanirati najstariju zgradu u Puli nadležni odgovaraju da se zgrada, bez obzira što predstavlja kulturno dobro, ne nalazi u cijelosti u vlasništvu Grada Pule te nema zakonske osnove da Grad ulaže financijska sredstava u sanaciju zgrade bez da u troškovima sudjeluje suvlasnik zgrade, unutar ili izvan ponuđenih modela sufinanciranja njegovog udjela u troškovima poput, primjerice, programa Dolcevita. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter