Sa zagrebačke "Prosvjete" skinuta dvojezična ploča

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa zgrade Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu nepoznati je počinitelj, vjerojatno tijekom vikenda, skinuo ploču s natpisom na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Ploča nije razbijena, nego skinuta i odnesena. Događaj je policiji prijavljen jutros, nešto iza 9,30 sati, a sve ostalo je pod istragom, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Predsjednik "Prosvjete" Čedomir Višnjić Hini je kazao da su jutros primijetili da nema ploče na sjedištu društva u Berislavićevoj ulici. Uvjereni su da je ploča skinuta tijekom vikenda, a policiji su na analizu dali snimke nadzorne kamere.

Pupovac: Ćirilica je sredstvo komunikacije

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac pozvao je danas Vladu i oporbu da ne daju podršku onima koji u Hrvatskoj pozivaju na "međunacionalnu netoleranciju, nepovjerenje i bezakonje" poručivši kako ćirilično pismo nije "ratni demon niti je ratno sredstvo već komunikacijsko sredstvo i dio povjesne i kulturne tradicije Srba ali i Hrvata".

"Vrijeme je da se prestane koristiti ćirilica kao sredstvo za razgradnju međuetničkog povjerenja, stvaranje netolerancije i bezakonja", poručio je Pupovac na konferenciji za novinare koju je u Vukovaru sazvalo Zajedničko vijeće općina (ZVO).

Primjetio je kako je tako velik broj novinara koji se okupio u prostorijama ZVO-a, posljednji put vidio na konferenciji za novinare kojoj je on bio nazočan još na početku procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. "Tada smo zajedno s HDZ-om radili na izgradnji međunacionalnog povjerenja, povratku i obnovi. To je objedinilo cijelu Hrvatsku i činilo je svijetlim primjerom u regiji, a danas smo se okupili radi razgradnje povjerenja, obezvrjeđivanja Ustava i zakona i zbog poziva na rušenje vlasti", rekao je Pupovac pozvavši sve političke aktere u državi da se "ne igraju vatrom".

Na pitanje novinara što misli pod tim pojmom pojasnio je kako je "igranje vatrom kada suspendirate vlastite zakone i dajete za pravo onima koji ih žele suspendirati i imate razumjevanja za njih". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter