Sa svih strana svijeta u Livade zbog tartufa

Adriano i Giancarlo Zigante i Daniela Hodžić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Adriano i Giancarlo Zigante i Daniela Hodžić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Najveći i najduži sajam tartufa u Istri otvara svoja vrata ove nedjelje u Livadama gdje očekuju i dolazak ministra turizma Antona Klimana. Dani Zigante tartufa, pravi su jesenji maratonac; protegnut će se kroz sedam jesenjih vikenda, od 18. rujna do 30. listopada i u samo središte Motovunske šume, najpoznatije stanište bijelog tartufa u Istri, privući brojne posjetitelje.

Produžiti turističku sezonu u Istri

- Lani je Livade obišlo između 25 i 30 tisuća posjetitelja iz čitavog svijeta, a ove ih godine očekujemo još i više. Imamo jako dobre najave gostiju iz cijelog svijeta, od Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i dalekog Tajvana, Kine i Japana, a vraćaju nam se i turisti iz Rusije. Sajam se otvara u nedjelju u 10 sati, a svečanost otvaranja predviđena je za 13 sati, najavila je u četvrtak na konferenciji za novinare Daniela Hodžić iz Zigante tartufa.

Tvrtka Zigante tartufi koja se dugi niz godina bavi tartufima i tartufarstvom, jesenjim sajmom sudjeluje u projektu Hrvatske turističke zajednice "Hrvatska 365" i nastoji Danima tartufa što je moguće više produžiti turističku sezonu u unutrašnjoj Istri. Sajamski šator vikendom će biti otvoren od 10 do 19 sati. Od novosti, Daniela je izdvojila podatak da je za ovogodišnje sajamsko izdanje osiguran puno veći izložbeni prostor od prošlogodišnjeg, koji se proteže na više od 1.000 četvornih metara površine.

Preuređen i povećan sajamski prostor

- Interes za samu manifestaciju jako je velik, no mi možemo primiti pedesetak izlagača iako je interes bio dvostruko veći. Prvenstveno će se predstaviti proizvođači vina, pršuta, maslinova ulja, sireva, meda, rakija travarica i drugih autohtonih proizvoda iz Istre, zatim izlagači iz Slovenije, a po prvi puta dolaze i vinari iz Francuske. Nastojimo promovirati i zonu tartufa tako već treću godinu za redom organiziramo odlazak turističkim vlakićem u samo srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa, gdje tartufar sa psima pokazuje kako se traže tartufi u Istri, najavila je Daniela Hodžić.

Ove godine poseban je naglasak na gastro sadržajima, u kuhinji sa šesnaestak metarskim pultom, kuhari će pripremati jela na bazi svježih tartufa, crnih i bijelih.

- Preuredili smo i povećali sajamski prostor, šator i terasu, te uveli novosti, poseban dio za gastro sadržaje gdje će se moći degustirati jela od tartufa tako da gost može vidjeti cijeli postupak pripreme, najavio je Adriano Zigante.

Cijena do 12 tisuća kuna

Na konferenciji za novinare održanoj upravo na dan službenog početka sezone istarskog bijelog tartufa, Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, rekao je da maloprodajna cijena tartufa još nije formirana, ali bi se ovisno o potražnji na sajmu mogla kretati između deset i dvanaest tisuća kuna po kilogramu prve klase.

- Nadamo se jednoj dobroj sezoni, jer je ove godine bilo dosta kiše, rekao je Giancarlo Zigante. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter