Sa starom osobnom neće se moći preko granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani kojima je osobna iskaznica izdana prije 1. siječnja 2003. godine od dana ulaska Hrvatske u Europsku uniju više ih neće moći koristiti za putovanje u inozemstvo. Na to se Vlada obvezala u pregovorima s EU-om, a na sutrašnjoj će sjednici i formalno donijeti takvu odluku.

Tako od 1. srpnja 2013. godine stare osobne iskaznice više neće služiti i kao putne isprave za prelazak državne granice pa će građani, koji nemaju putovnicu i ne žele je izraditi, morati napraviti barem novu osobnu ako putuju u Sloveniju, Italiju, Mađarsku te BiH. Razlog je što Europska komisija smatra da ti stari dokumenti ne odgovaraju potrebnim standardima zaštite te ih je lakše krivotvoriti.

Prema podacima iz pregovaračkih dokumenata, u lipnju 2008. godine oko milijun građana imalo je stare iskaznice. Tada se procjenjivalo da će do ove godine broj takvih dokumenata pasti na 200 tisuća. No, Vlada smatra da će od sljedeće godine u uporabi ostati tek manji broj iskaznica budući da rok važenja većini starih osobnih ionako istječe krajem ove godine.

Stoga će stare osobne iskaznice od sljedeće godine imati tek stariji građani, oni koji su u trenutku izdavanja tog dokumenta već imali 65 godina, pa im je osobna iskaznica izdana bez roka važenja. (I. F./NL)


Podijeli: Facebook Twiter