Sa starim vodstvom i mladim članovima u bolju budućnost

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U prostorijama Doma antifašista Pula danas je održana redovna Izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule za 7. mandatno razdoblje. Na Skupštini su, između ostalog, usvojene izmjene Statuta UABA grada Pule koji je usklađen sa izmjenama Zakona o udrugama. Na Skupštini je podnesen i izvještaj o ostvarenim programskim aktivnostima za prethodno mandatno razdoblje, a predložen je i program aktivnosti Udruge za ovu godinu.

Kako je istaknuto na Skupštini, ove godine se obilježava nekoliko okruglih godišnjica događaja važnih za ovo područje koje će se nastojati posebno obilježiti. Tako je i predsjednik SAB-a Istarske županije Tomislav Ravnić naglasio da se ove godine krajem lipnja obilježava 75. obljetnica ustanka naroda Hrvatske protiv nacifašizma koja će se u Puli proslaviti po posebnom programu u dogovoru sa Gradom Pula, kao i 70. obljetnica odlaska Anglo-američke vojne uprave iz Pule, koja se obilježava sredinom rujna.

- O antifašizmu i antifašističkim organizacijama se sve manje govori i piše, ili se piše u negativnom kontekstu. Neprestano se iskrivljavaju povijesne činjenice i neke brojke, i zato moramo neprestano raditi na dovođenju novih, mlađih članova u naše udruge koji će nastaviti dalje naš rad, a to je čuvanje digniteta antifašističke borbe i naših boraca i žrtava, jer ćemo samo tako sačuvati ono što su stvorili tom krvavom borbom. Na sreću, mi u Istri smo po tom pitanju ipak malo drugačiji od drugih dijelova Hrvatske, znamo kako i što trebamo raditi, a i jako dobro surađujemo s ostalim boračkim organizacijama, poručio je okupljenima Ravnić.

Jednako dobro UABA već godinama surađuje i s mladim profesorima povijesti od kojih su neki danas postali i članovi predsjedništva udruge, pa je ono sada sa 26 povećano na 31 člana. Na skupštini je jednoglasno potvrđeno da će udrugu i u narednom razdoblju voditi dosadašnje vodstvo, pa tako Livio Blašković ostaje i dalje predsjednik UABA grada Pule, Boris Siljan i dalje će biti njegov zamjenik, dok je dopredsjednik iz redova talijanske manjine Adriano Ruiba, a tajnik Lovro Sangaleti.

Blašković se zahvalio svim prisutnim članovima na još jednom ukazanom mu povjerenju i poručio:

- Naše osnovne djelatnosti usmjerene su na to da sačuvamo antifašizam i taj borački duh na ovim prostorima, i da učimo našu djecu i mlade o važnosti antifašizma za naše krajeve, jer izgleda da će ga uskoro izbaciti i iz školskih udžbenika, kako je krenulo. Možemo biti ponosni što živimo u tolerantnoj Istri koja još uvijek njeguje tekovine koje su je stvorile i što imamo dosta mladih i angažiranih ljudi koji rade na očuvanju antifašizma i na edukaciji djece u tom smjeru. (Patricija SOFTIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter