Sa spomenika heroju NOB-a ukradena bakrena ploča

Spomen ploča iščupana je u noći s ponedjeljka na utorak (V. HABEREITER)
Spomen ploča iščupana je u noći s ponedjeljka na utorak (V. HABEREITER)

Nepoznati počinitelji skinuli su u noći s ponedjeljka na utorak ploču na spomen obilježju heroju narodnooslobodilačke borbe Brunu Valentiju na cesti od stancije Červar prema uvali Sv. Martin. Da ploče nema vidjeli su jutros mještani i obavijestili Zajednicu Talijana i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine.

Na spomen obilježju uz cestu nedostaje samo velika brončana ploča s natpisom koja je doslovno iščupana iz zidanog postolja, dok je sve drugo ostalo netaknuto. Čak se ispred spomenika još uvijek nalaze vijenci suhog cvijeća ostali od posljednje obljetnice u veljači. S obzirom da je ploča bila od bronce, a da ostatak spomenika nije diran, lako se može zaključiti da se našla na meti skupljača sekundarnih sirovina.

- Obavijestili smo policiju i s našim kolegama iz Udruge antifašista obići ćemo šire područje da bi vidjeli nije li možda ploča negdje bačena sa strane. To je gnusni čin, nešto što nema opravdanja. Ovdje se njeguje suživot i convivenza i ovo je čin koji osuđujemo, rekao nam je tajnik Udruge antifašističkih boraca Anton Fabac.

Kako je rekao, vandalizam, ili bolje rečeno krađa, dogodio se sigurno u noći s ponedjeljka na utorak, jer je riječ je frekventnom mjestu pored kojeg mještani Červara idu na plažu pa bi, da se dogodilo prije, vjerojatno netko prijavio ranije.

Iz Policijske uprave istarske dobili smo odgovor da su u 13.05 sati primili telefonsku dojavu da je otuđena spomen ploča uz cestu prema Červaru, a na mjesto događaja upućena je policijska ophodnja, a nakon utvrđivanja činjeničnog stanja moći će se podrobnije izvijestiti o događaju.

"Grad Poreč najoštrije osuđuje oštećivanje, razbijanje, otuđivanje, devastiranje spomenika i smatra to barbarskim činom, te će zahtijevati brzu, detaljnu i učinkovitu istragu, te kažnjavanje počinitelja", stoji u odgovoru Grada.

Spomen ploča Brunu Valentiju postavljena je krajem 1950-ih, prva je bila kamena, a kasnije je zamijenjena brončanom na kojoj je stajao natpis "12-II-1945 Bruno Valenti. Položio je na ovom mjestu svoj mladi život u borbi protiv fašizma". Bio je mladi borac talijanske nacionalnosti, a poginuo je kada su ga u dobi od 30 godina, 12. velječe 1945. Nijemci pronašli i strijeljali na ovom mjestu. "Bio je politički radnik, suradnik Mate Brnobića i glavni organizator omladinaca po selima Poreštine. Kao činovnik radio je kod advokata Burića. Neko vrijeme djelovao je na teritoriju Pule", stoji u knjizi dr. Ante Šonje "Spomenici narodnooslobodilačke borbe Poreštine". (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter