Sa slucajem Imunološkog zavoda upoznata i Europa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Srecko Sladoljev ne smije postati novi slucaj slican Vesni Balenovic", upozorio je u subotu Ivan Tomac iz Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN), pruživši javnu potporu zaposleniku Imunološkog zavoda koji je progovorio o štetnoj kupovini neprovjerenog cjepiva protiv svinjske gripe za 330 milijuna kuna, a potom dobio otkaz. Sladoljev je umjesto uzmaka danas iznio nove detalje o nezakonitom poslovanju u Imunološkom zavodu, gdje je do nedavne iznenadne smjene bio clan Nadzornog odbora.

- Upozorio sam u više navrata da u NO-u ne smiju sjediti ljudi koji su istovremeno na važnim pozicijama u državnim tvrtkama koje posluju s Imunološkim zavodom. No, tamo je i dalje, primjerice, financijski direktor HZZO-a, otkrio je Sladoljev.Da se u Imunološkom zavodu, koji sklapa ugovore vrijedne stotine milijuna kuna, radilo mimo procedure, još ocitije pokazuje slucaj Irene Jukic, ravnateljice Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Ona je u ožujku ove godine istupila iz NO-a Imunološkog zavoda, o tome dala i pismenu obavijest, no to je od Sladoljeva skrivano iduca tri mjeseca, formulacijom da je Jukic «privremeno odsutna».

- Svaka odluka NO-a nakon toga je protupravna. U meduvremenu su aktualnoj Upravi produžili mandat na iducih pet godina, kazao je Sladoljev.

Direktorica Zavoda Tatjana Sindik Miloševic danas se nije javljala na naše telefonske pozive, no dan ranije je u HTV-ovoj emisiji «Hrvatska uživo» paušalno optužila Sladoljeva da širi «insinuacije i laži». Slucaj zviždaca koji je ostao bez posla nakon što je ukazao na spornu kupovinu cjepiva mogao bi doci i do Europske unije kojoj je predsjednica SSSH-a Ana Kneževic vec proslijedila dokumentaciju s kronologijom i okolnostima njegove smjene. Optužbe Sladoljeva da je NO Zavoda skrivao kriminal i donosio odluke u krnjem sastavu, tamo je vec dovela policiju i DORH. Trebali bi ispitati zašto se krenulo u kupovinu 4,5 milijuna doza cjepiva, a da farmaceutska tvrtka Novartis ni na koji nacin ne bi odgovarala za eventualne nuspojave i neželjene rezultate.


Podijeli: Facebook Twiter