Sa sjevernog Velebita spašen 63-godišnji planinar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi gospićke postaje HGSS-a spasili su planinara kojem je u subotu pozlilo za uspona na  Krajačev kuk na Velebitu. Spasilačka akcija uslijedila je nakon što je Županijski centar 112 iz Gospića proslijedio HGSS-u poziv uznemirenog planinara koji traži pomoć za kolegu kojem je loše.

Situacija se doimala vrlo ozbiljnom: na sat i pol hoda od planinarskog doma Alan u smjeru Zavižana pozlilo je 63-godišnjem planinaru, a svi simptomi upućivali su na predinfarktno stanje. Nešto ranije nesretni planinar htio se popeti na Krajačev kuk.

Njegov iskusni kolega planinar se, srećom, snašao, brzo popeo na obližnji vrh, uhvatio signal i mobitelom zatražio pomoć, ostavivši unesrećenog na brigu planinara koji su prolazili i ponudili pomoć.

Članovi HGSS Stanice Gospić već su nakon nekoliko minuta krenuli prema sjevernom Velebitu. Stigli su na vrijeme, pregledali unesrećenog te ga spojili na bocu s kisikom. Spasioci su tijekom akcije bili u stalnom kontaktu s timom hitne medicinske pomoći iz Senja koja ih je čekala na Alanu, kod planinarskog doma.

Planinara su transportirali u spasilačkim nosilima te ga predali timu hitne medicinske pomoći. Planinaru se ubrzo nakon toga stanje naglo pogoršalo pa je, umjesto u Senj, hitno prebačen u riječki KBC. Ipak, nekoliko sati kasnije stigla je vijest da je planinaru stanje stabilno i da se oporavlja. (F. VEŽNAVER/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter