Sa 67 u autoškoli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Peljen kako velik", kazao nam je Albino Pinezic iz Tinjana nakon još jednog odradenog sata vožnje u rovinjskoj autoškoli.

Ništa neobicno dok ne saznate da je Albino Pinezic u mirovini vec deset godina i da ce uskoro napuniti 67 godina! Što ga je nagnalo da se tek sada odluci za polaganje vozackog ispita, ni sam tocno ne zna, a njegovi bližnji još misle da nije baš cist.

"Jedne noci sam razmišljao o tome da bih se ipak mogao upisati u autoškolu i drugi dan sam odmah došao u Rovinj jer sam tu htio polagati. Marlena (zaposlenica u autoškoli, njegova vršnjakinja) je mislila da sam došao iz drugih razloga jer se znamo od prije. Radili smo zajedno. Kada sam joj rekao da se želim upisati u autoškolu, ostala je malo iznenadena, a i ostali koji znaju nisu mogli vjerovati da sam to zaista ucinio", kaže Pinezic.

Prije ga je svuda vozila kci Biljana, koju je s 18 godina odmah potjerao u autoškolu. Ni supruga Dragica ne vozi. Albino u šali kaže da je prije gundala što nije išao polagati, a sada gunda jer se odlucio na to.

Od njegovog instruktora Branka Kneževica saznajemo da je vrlo strpljiv, pedantan i da pomno sluša. Kneževic kaže da u 16 godina koliko radi kao instruktor nije imao tako vremešnog vozaca. Bilo je slucajeva da su kandidati imali više od 50 godina, jedan je polagao s napunjene 64 godine, no neki od njegovih kolega nisu nikada imali priliku poducavati umirovljenike.

"U tim su godinama refleksi nešto slabiji te pri vožnji treba biti vrlo pažljiv, ali gospodinu Albinu to odlicno ide. Strpljiv je i pamti. Kad položi, to nece biti brza i luda vožnja, ali ce svakako biti sigurna. Parkiranje mu takoder ide, no i tu je najvažnija praksa", kaže Kneževic.

A da je jedan od onih kandidata kojeg samo možete poželjeti, potvrduje i cinjenica da na sat vožnje nije nikada zakasnio.

"Dok ponekad mlade polagace i u 12 sati moram zvati i buditi ih da dodu na vožnju, to se Albinu nikada nije dogodilo, dapace, uvijek dode ranije", kaže Kneževic.

Barba Albino usto do Rovinja mora doci autobusom iz Tinjana. To mu, veli, ne pada teško jer tako iskoristi priliku da iz sela dode malo i u grad.

Prvu pomoc i prometne propise položio je iz prve. Najviše se bojao psihotesta, no i to je odlicno prošlo. Automobil nema, ali tko zna, možda ga netko i iznenadi. Na prvu ce službenu vožnju kad položi, naravno, povesti suprugu. Kaže da ce se voziti do bližih mjesta i gradova, primjerice do Svetog Lovreca gdje ce kupiti kruh.

"Suprugu cu svakako prvu voziti, ako bude htjela doci sa mnom", kaže veseli Pinezic. Potom ce na red doci kci Biljana i unuci. Ispit polaže u cetvrtak. Ne preostaje nam nego da mu svi skupa zaželimo sretnu i uspješnu vožnju!


Podijeli: Facebook Twiter