Sa 200 hektara planira se ubrati 12 tisuća tona rajčice za preradu

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

S posljednjim danima srpnja sa blizu 200 hektara polja u Istri krenut će prve tone ubrane rajčice u Podravkinu tvornicu povrća u Umagu. Na plodnim poljima u okolici Umaga, Poreča, Rovinja i Pule dozrijevaju rajčice predviđene za industrijsku preradu, a kombajni će raditi sve do prvih dana rujna.

Prema podacima iz Podravke ta je kompanija u ovoj godini ugovorila proizvodnju rajčice s tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na čijim je poljima posađeno 4,3 milijuna presadnica rajčice. Cijena ovisi o kvaliteti, a ugovorom je definirana od 80 do 90 lipa po kilogramu. Prema zasađenim površinama i trenutnom stanju usjeva može se očekivati da će ove godine biti otkupljeno i prerađeno između 11.000 i 12.000 tona, što bi bilo nešto više nego prošle godine. Kako umaška Tvornica povrća može dnevno preraditi najviše 300 tona, treba očekivati da će sva ubrana rajčica preraditi u mjesec i pol dana. Na tim poslovima svake sezone se, osim stalno zaposlenih, angažiraju i sezonci.

Dobra suradnja

Jedan od višegodišnjih kooperanata Podravkine tvornice povrća je Dario Makovac iz Umaga, ujedno i predsjednik Udruge proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“ koja okuplja dvadeset poljoprivrednika koji se u najvećem dijelu ili isključivo bave rajčicom. Dario se proizvodnjom rajčice za preradu bavi od 1996. godine i od tada sve radi u suradnji s Podravkom.

- Radimo sve u dogovoru s Podravkinim stručnjacima, od sadnica do berbe. Od njih dobijemo presadnice koje su ispitane za naša polja i ovu mikroklimu. Sadi se pet – šest sorti suvremenih hibrida rajčice prilagođenih mehaniziranom načinu berbe. Sadimo ih u različito vrijeme, a različite vrste imaju različito vrijeme dozrijevanja, pa je sve prilagođeno postupnom dozrijevanju kako bi se i berba podesila mogućnostima prerade, jer se rajčica prerađuje odmah po dostavi, kaže Dario Makovac dodajući kako Podravka ispituje razne sorte, odnosno hibride i nakon trogodišnjeg ispitivanja sade se samo one sorte kojima najbolje odgovaraju lokalni uvjeti.

Najviše je rajčice zasađeno na području Umaga, oko 120 hektara, te 80 hektara na području Poreča, Rovinja i Pule. Berba se obavlja poljoprivrednim strojevima (kombajnima), neki su samo za tu vrstu posla, dok se neki mogu koristiti i za neke druge potrebe (traktori i slični). No, kako je najviše posla u isto vrijeme, gotovo svaki proizvođač ima svoj kombajn i sadilicu. To je dodatni trošak, ali drugačije ne može. Ipak, tamo gdje mogu, pomažu jedan drugome, kao članovi Udruge.

Buknuo korov

Kakvo je stanje pred berbu na poljima rajčice od Savudrije do Petrovije?

- Bila je jaka suša u početku, a nakon prvih kiša i navodnjavanja ojačao je korov i s njim imamo najviše problema. Buknuo je korov pa slabi stabljiku rajčice, a kad ga uberemo mora se odvajati. Ove smo godine puno navodnjavali, bez toga se proizvodnja rajčice ne može ni zamisliti. Netko ima bunare, netko crpke, trebaju agregati, netko natapa sistemom kap na kap… Ima raznih načina, ali sve to treba plaćati. Cijena? Pa, ne bi otkupna cijena bila problem da stalno ne rastu troškovi proizvodnje, što sve plaćamo iz te cijene. Ništa nije jeftinije nego ranijih godina, a otkupna cijena je ista, tako da moramo pokušati smanjiti troškove kako bi nam nešto ostalo. Pazite, sve to traje kratko i sve treba dobro organizirati upravo kako bi troškovi bili manji, jer od toga živimo cijelu godinu, veli Makovac.

Sadnja, kaže Dario Makovac, traje petnaestak dana, berba nešto više. Zapravo, berba može trajati mnogo kraće, ali se po dogovoru s Podravkom beru manje količine od mogućih kako pogoni za preradu u Umagu ne bi bili pretrpani, a rajčica stajala. To bi umanjilo kvalitetu prerađene rajčice.

 Proizvođači rajčice najveći dio posla obavljaju u razdoblju sadnje i berbe i tada treba dodatna radna snaga. No, nikako naći dovoljno radnika.

- Čim spomenem posao i poljoprivredu, odustanu. Nije u pitanju ni plaća, ne žele. Radi se, znaju, na suncu, po najvećoj vrućini, znam da je teško, ali s druge strane stalno kukaju da nemaju posla. Ne trebam ih puno, četiri za sadnju i osam za berbu, ali ih nema. Tako je i kod drugih kooperanata. U preostalom dijelu godine dovoljan je samo jedan ili dva radnika, kaže Dario.

Optimalne površine

Koje se površine smatraju optimalnim za isplativost proizvodnje da se od tog posla može živjeti? Dario kaže da je to 15 hektara, a oni koji imaju manje dopunjavaju zaradu proizvodnjom drugog povrća ili rajčice za konzumnu potrošnju. Ako postoji mogućnost i veće proizvodnje, onda treba ići na dodatnih petnaestak hektara i s više ljudi se obavi posao uz manje troškove nego da se radi pet – šest hektara više.

- Snalazimo se, ali moram naglasiti korektnost Podravke oko ugovorenih cijena i isplate, a svakako oko sadnica i druge stručne pomoći. Podravka nam otkupi sve ugovorene količine. U jesen već znamo koliko ćemo i na kojim poljima saditi, a nabavka sadnica je ugovorena. Pored toga, nakon berbe točno znamo da je isplata 60 dana od fakturiranja i to nam je vrlo važno jer možemo planirati svoje potrebe i troškove, zadovoljno će Dario Makovac.

Pasata bez dodane soli i aditiva

Podravkini proizvodi od istarske rajčice prodaju se na najviše na tržištu Hrvatske i Poljske, a zatim Slovačke, Češke, Rusije, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i USA. Najprodavaniji proizvod je pasirana rajčica u tetra briku (500 g) koja je 100 posto istarska rajčica, bez dodane soli i bez aditiva. Karakterizira ju kontrolirana sadnja na otvorenim poljima blizu morske obale i prerada u roku 24 sata od berbe. Podravka je jedina u Hrvatskoj koja ima tvornicu za preradu svježe rajčice, te time zaokružuje proces od sadnje do proizvodnje. Najznačajnije zemlje prema količinskoj prodaji istarskih proizvoda od rajčice su Hrvatska i Poljska.

Kombajn pobere do 1,5 hektara dnevno

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda (kavada); Engleski naziv: tomato; Latinski naziv: Lycopersicum esculentum;

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Berba industrijske rajčice iz direktne sjetve počinje kad je oko 70-75 posto plodova zrelo, a kasnije se zrelost povećava za oko 5 posto za svaki dan pri normalnim temperaturama. Za berbu industrijske rajčice koriste se kombajni, koji imaju veliki dnevni učinak (1 do 1,5 ha).

Postani RačiCar!

U vrijeme berbe rajčice u Istri, na web stranicama www.coolinarika.com Podravka priprema i nagradni natječaj u kojem možete postati prvi RajčiCar! Sudjelovanje u natječaju vrlo je jednostavno – sve što treba je prognozirati koliko će rajčice biti ubrano na poljima Podravkinih kooperanata u Istri. Prognozirati se može na tjednoj bazi u sedam tjednih ciklusa, a može se pokušati predvidjeti i koliko će rajčica biti ubrano u cijeloj sezoni. Korisnik koji prvi unese prognozu najbližu stvarno ubranim količinama osvaja nagradu i dobiva titulu RajčiCara. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter