S Vladom HDZ-a trebamo surađivati ali ne i koalirati

Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Iskusni Ivan Jakovčić, eurozastupnik i počasni predsjednik IDS-a, ponosan je na izborne rezultate svoje stranke, dok za predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, koji je najavio odlazak iz politike, svakako ne tuguje. Jakovčić otvoreno podsjeća da je Milanović radio na rušenju IDS-a kojem je on bio predsjednik, te tvrdi kako su nedjeljni izbori izgubljeni zbog svojeglavosti šefa SDP-a.

- Imate bogato iskustvo suradnje sa Zoranom Milanovićem. Kako komentirate njegov odlazak s čela SDP-a i iz politike?

- Iako je to, u osnovi, stvar SDP-a ipak sam predugo bio sa Zoranom pa ću nešto dodati. Naši su odnosi bili vrlo kontradiktorni. Ponekad vrlo bliski, a češće na granici konflikta. Poznato je da sam ga, na neki način, prvi "pročitao" i ušao u razne sukobe s njim te imao velikih problema zbog toga. Zajedno smo dobili izbore prije pet godina. Proputovali smo cijelu Hrvatsku gdje sam ja na svakom skupu uzvikivao: "Glasajte za Vladu Zorana Milanovića"! Naime, za vrijeme te kampanje učinilo mi se da se Zoran pozitivno promijenio. Ali, nažalost, nije! Imali smo mogućnost bar dva-tri mandata voditi Hrvatsku. To je tada tako izgledalo, ali zbog mnogih nerazumnih poteza Zorana Milanovića sada je otvoren put HDZ-u za više mandata.

- Kakve ste osobne dojmove stekli kad ste upoznali odlazećeg šefa SDP-a?

- Pamtim naš prvi susret u ljeto 2007. godine u Motovunu za vrijeme filmskog festivala. Bili smo u društvu Rajka Grlića i stranačkih suradnika te sam bio domaćin prave istarske večere s odličnim pršutom, maslinovim uljem, paštom i tartufima. Za sve je Zoran govorio kako je to sve vrlo prosječno, a svakako da su drniški pršut i dalmatinsko ulje daleko bolji proizvodi. Rajko Grlić i ja smo se u par navrata u nevjerici pogledali i kasnije zaključili kako neće biti lako s njim. Tako je i bilo. Imam puno detalja iz naših susreta koji su mi bili krajnje bizarni. Zoran je jako svojeglav i to ga je koštalo zadnjih izbora. Nekoliko je puta izgubio već dobivene izbore i zato je dobro za SDP što će svojim odlaskom otvoriti put za nova lica.

- Kakva je ostavština Zorana Milanovića u Istri – gdje je pokušavao podijeliti IDS i trebamo li pamtiti samo sretne dane?

- Možete si zamisliti kako sam se osjećao kada sam otkrio da glavni koalicijski partner u Vladi Republike Hrvatske SDP i predsjednik Milanović, već neko vrijeme s tadašnjim potpredsjednikom IDS-a Damirom Kajinom, dnevno dogovaraju razbijanje naše stranke. To je zaista dno politike. Međutim znali smo se nositi i s takvim bijednim pokušajima. Dobro je da smo tada reagirali vrlo smireno, a ne emotivno jer bismo pogriješili. Nadmudrili smo i nadigrali obojicu. To su birači jasno poručili. Nakon toga je opet bio korektan dogovor oko izbora za Europski parlament, u čemu je Vesna Pusić odigrala ključnu ulogu, i ja sam se opet našao na zajedničkoj listi.

- Slažete li s ocjenama da je na ovim izborima hrvatska ljevica pretrpjela težak poraz? Ili nije riječ o ljevici?

- Milanović me u kampanji neodoljivo podsjećao na bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Naime, Tadiću sam u Novom Sadu ujesen 2010., kada je već bio u kampanji za novi mandat za predsjednika Srbije, rekao da će ga skupo stajati njegovo koketiranje s Miloradom Dodigom i desničarenje. Izgubio je izbore. Ista stvar se dogodila Milanoviću zbog nevjerojatnih izjava oko djeda ustaše, relativiziranja ustaškog "Za Dom Spremni" i podrugljivog odnosa prema vlasti u Srbiji i BiH. Volio bih da se SDP iskreno vrati tradicionalnim lijevom vrijednostima i ne eksperimentira više.

- IDS nikad nije bio jači – treba li surađivati s HDZ-om na nacionalnoj razini?

- Suradnja svakako, ali koalicija nikako. Suradnja na temeljnim vrijednostima otvorenog građanskog društva i na mnogobrojnim istarskim projektima je apsolutno dobrodošla. Kad HDZ sastavi Vladu mislim da treba potpuno otvorenih karata zatražiti jasnu podršku za istarske razvojne programe kako bi naša regija bila još jača lokomotiva koja vuče svih naprijed. To govore i čelnici naše stranke. Vidjet ćemo kako će se HDZ postaviti i oko decentralizacije. Uostalom, novi HDZ se tek treba dokazati. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter