S Vinistre: Istarski vinari carobnjaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Profinjena, pregledna, ugodna, edukativna - Vinistra se još jednom potvrdila kao vodeca izložba vina u Istri i Hrvatskoj, te kao mjesto na kojem se okupljaju kušaci, proizvodaci, struka, novinari, te svi oni koji na vinskoj sceni nešto znace. Ili, reci ce neki, mjesto na kojem se dolazi vidjeti, ali i biti viden.

Iako se prilikom spomena imena izložbe prvo pitanje obicno odnosilo na visinu cijene ulaznice i prigovaranje na nju, vrsni poznavatelji vina ipak ce se složiti da je 80 kuna (plus 50 kuna povratne kaucije) izuzetna prilika da se na jednom mjestu degustiraju vrhunska vina i razmijene zapažanja s drugim ljubiteljima vina, ali i mogucnost da se o vinu procavrlja s ljudima koji su ga proizveli.

Ove godine, osim klasicne izložbe vina, Vinistra nudi niz raznih sadržaja kojima je protagonist vino, uz sudjelovanje raznih gastro, cigar i drugih ugodaja.

- Vinistra je strašna, u pozitivnom smislu, to je izuzetno strašan spoj vina i gastro-ponude. Prvi put sam ovdje na sajmu i mogu reci da sam izuzetno zadovoljen ponudom. Istra ima izuzetna vina, malvaziju, ali ne samo nju. Moj izbor omiljenog istarskog vina je jednostavna, svježa, mlada malvazija, posebno u malvaziji doista možete okusiti Istru, rekao nam je Tony Hodges, britanski strucnjak za brendiranje nakon svog predavanja na temu brendiranje Hrvatske kao vinske regije.

Jedan od 39 popratnih sadržaja Vinistre bila je subotnja prezentacija fotomonografije pod nazivom "Istarski vinski carobnjaci" u cijem su stvaranju snage udružili naš poznati fotograf Stjepan Lepen, poznatiji kao Lupino, vrsni poznavatelj istarske eno-gastro scene i glavni urednik Glasa Istre Ranko Borovecki kao autor pratecih tekstova, te Istarska županija.

Otvarajuci prezentaciju, direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic istaknuo je da je rijec o knjizi koja je imala nekoliko stadija evolucije, a nastala je na inicijativu župana Ivana Jakovcica da se na jednom mjestu zabilježi sve ono ucinjeno u istarskom vinarstvu od njegova razvitka 1995. godine.

Knjiga je tiskana u 1.300 primjeraka na hrvatskom i na engleskom jeziku, uvod potpisuje Jakovcic, a pratece tekstove Borovecki, koji je dodao da je rijec o monografiji nastaloj uz berbu 2009. godine.

- Istra je terra magica od davnina, mislim da je carobno ono što je napravljeno u Istri u zadnjih 20 godina, carobnjaci su naši vinari koji su iz ove zemlje izvukli ono najbolje. Mislim da mogu završiti s mišlju dokle god ima malvazije, ima i nade za sve nas, rekao je Jakovcic.

Vecina od petnaest vinara zastupljenih u fotomonografiji izrekla je neka od svojih iskustava vezano za njeno stvaranje. Okupljenima se obratio i grožnjanski nacelnik Rino Duniš i u šali rekao da bi Lupino trebao napraviti i kalendar s fotografijama supruga vinara.

Predstavljanje nije moglo proci bez fotoperformasa uz Lupinov model Marinu Maras iz Zagreba, koja je vrlo brzo skinula sve krpice sa sebe i spremno pozirala pred fotografima i publikom "odjevena" tek u tange i nekoliko kapljica vina.

Nakon službenog zatvaranja Vinistre prvoga dana zabava se nastavila u umaškom Garage Ultra Lounge Clubu gdje je održan prvi Vinistra party, uz promociju vina po nazivom "Degrassi te spasi" i glazbenom mozaiku covera pjesama iz osamdesetih i devedesetih koje su pripremili decki iz grupe Le Monde. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)

Gastro majstori
Medu pratecim dogadajima Vinistre su i gastro druženja u režiji tvrtke Radin R Grand Gourmet i Agencije za ruralni razvoj Istre. Ove godine gosti Radin Gourmeta su renomirana imena gastro scene od Priske Thuring iz rovinjskog hotela Lone koja je ugostila posebne uzvanike, politicare i druge licnosti iz javnog i društvenog života na svojoj degustaciji prvog dana sajma, do Jodyja Nessa, kanadskog kuhara majstora i domaceg top chefa Toma Gretica.


Podijeli: Facebook Twiter