S velikim guštom i samo za dušu

U obranu naslova - Tea Čančarević, Ivan Lukšić, Elona Ćori i Nenad Tadić (Arhiva)
U obranu naslova - Tea Čančarević, Ivan Lukšić, Elona Ćori i Nenad Tadić (Arhiva)

Boćarska dvorana SRC "Veli Jože" bit će od sutra do 27. prosinca. izuzev dva dana za Božić, meka ponajboljih boćara regije koji će nastupiti na međunarodnom memorijalnom turniru u parovima "Eliđo Blažević - Renato Velenik" čiju organizaciju u znak sjećanja na dvojicu prerano preminulih igrača potpisuje Boćarski klub Istra Poreč.

Ponosni su organizatori na svoje velikane koji su ih zadužili, ponosni su i na brojku boćara koja se pojavljuje na turniru njima u čast, kao i na interes publike koji vlada. Sam turnir je godinama prerastao u najjače zimsko boćarsko okupljalište u ovom dijelu regije, pa je i ove godine vladalo veliko zanimanje te se za desetodnevni nastup prijavilo čak 165 boćara i boćarica iz Istre, Primorsko-goranske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Slovenije i Italije.

Među njima valja istaknuti imena lanjskih pobjednika, Ivana Lukšića i Nenada Tadića, koji u obranu naslova kreću već danas, prvog dana turnira. Tu su i dvostruki pobjednici (2010. i 2011.), jaki pazinski boćari Alen Guštin i Valter Ivančić sa svojim parovima (Hlaj i Lanča).

Svoje će boće na jogima "Velog Jože" protivnicima suprotstaviti i Milan Celija, pobjednik od prije dvije godine koji za para ima Barbara. Zvučno je ime i Dejan Tonejc, aktualni svjetski prvak u bližanju i izbijanju u krug koji šansu vidi u paru s Klarićem.

Neizostavni s takvih okupljanja su i Slovenci Gregor Oprešnik i Gregor Sever koji su se za ovu priliku pojačali Jasminom Čauševićem, nekadašnjim svjetskim prvakom u kraljevskoj disciplini. Naravno, ima tu još mnogih majstora zanata iz istarskih klubova, a svoju šansu vide i predstavnici Istre Poreč i Trio Pazina gdje su zanemarene klupske boje, pa tako zanimljiv par čini pazinsko-porečka kombinacija Igor Vretenar i Zoran Gržinić te Ivan Laković i Dino Krizmanić.

Turnir je prilika i za afirmaciju mladih boćara, pa će u jakoj konkurenciji nastupiti i pazinski boćar od kojeg se u budućnosti jako puno očekuje, Dajan Jurman u paru s ocem Kristijanom. Šalju i Slovenci svoje nade, te će se publici predstaviti ponajbolji njihovi kadeti Erik Čeh i Mike Zdravkovič.

Uglavnom, predstoji deset dana vrhunskog, istinskog boćanja gdje nema opterećenja bodovima ili određene obveze prema klubu, treneru, upravi… Igrat će se upravo onako kako su to radili boćari u čiju se čast sve ovo organizira, s velikim guštom i sebi za dušu. (M. PILAT)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter