S vatrenima u srcu Istrani zapalili u Poznanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljska je trenutno meta svakog hrvatskog navijaca koji drži do sebe. Dobro, nije baš tako. Poljska je daleko, put košta, ulaznica za utakmicu isto tako, u jednom danu iz Hrvatske ovamo i nazad nije baš preporucljivo pa treba nešto potrošiti i na smještaj. Nabere se na koncu toga.

Oni najvatreniji navijaci za takav se dogadaj pripremaju po dvije godine. Poznanj je u dva navrata ugostio "kockaste", dojam je da su hrvatski navijaci kalkulirali. Na Irsku su došli oni najvatreniji, jer reprezentacija sa "Zelenog otoka" baš i nije atraktivan suparnik pa su racunali, ako dobijemo Irsku, dolazimo na Italiju. Veci je doživljaj biti s irskim navijacima u fan zoni nego na utakmici. Protiv Talijana je hrvatskih navijaca bilo gotovo dvostruko više nego na prvoj utakmici.

Navijace iz Istre na susretu s Ircima gotovo da nismo vidjeli. Prema izvješenim transparentima na tribinama, izgleda da ih nije ni bilo, no bili su oni koji malo više vole nogomet i imaju jako puno srece.

Na starom trgu u Poznanju sudario sam se sa Žarkom Mihajicem, tajnikom SD Hakl koji je imao srecu da ga njegov prijatelj Mauricio, koji ima još više srece od njega, povede u Poznanj.

Mauriciova je nona, naime, dobila na nagradnoj igri dvije avionske karte, dvije ulaznice za utakmicu s Irskom, dva nocenja? Nona je zapravo ta koja ima srece. Ili možda nema? Sretan je Mauricio što ima takvu nonu koja mu je odmah prepustila nagradu.

Vec u cetvrtak u Poznanju je bila druga prica. Stari trg ni izbliza nije bio popunjen kao u nedjelju. Hrvata je doista došlo dvostruko više nego protiv Irske, ali falilo je - Iraca. Irci su bili u Gdanjsku, a bilo ih je, kao i u Poznanju, 30-ak tisuca. Zakazali su, zapravo, Talijani koji su svoje "azzurre" prekrižili još prije nego što su krenuli na Europsko prvenstvo.

Zato su se Istrijani pokazali iz Rovinja, Umaga, Pule. Na trgu u Poznanju bio je Porecan Enco Žužic sa svojom klapom iz Senja, Rijeke i Medulina, bili su i Vrsarani, Porecani su navodno zapeli negdje na putu. Bio je i dogradonacelnik Buzeta i, naravno, naš dopisnik Siniša Žulic, kojega jednostavno moram spomenuti svaki put kad ga sretnem na nekom velikom natjecanju. A to je - svaki put.



Žule je vatreni navijac vatrenih, rijetko ce propustiti i prijateljsku utakmicu hrvatske reprezentacije, kvalifikacijsku samo ako ne znaci baš previše ili ništa i ako je poslovno sprijecen, ali Europsko ili Svjetsko prvenstvo - ni pod razno. To znaci biti - organizirani navijac.

Žule je dvije sekunde nakon obavljenog ždrijeba skupina znao kad i kako krece u Poljsku, gdje ce biti smješten. Ulaznice za takve navijace nisu problem, "Uvijek vjerni" poštuju najvjernije. Žule je sa svojom škvadrom prekjucer stigao u Sopot. Pocele su pripreme za sutrašnju utakmicu sa Španjolskom. Ni on ni njegovi kompanjoni nece pred fotoaparat našeg Mileta.

Iznenadit cemo ih vec do ponedjeljka negdje u Gdanjsku, u starom gradu koji su Španjolci okupirali još prošle subote. Bit ce veselo. (N. JANKOVIC; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter