S uputnicom u više poliklinika u Zagrebu i Rijeci

Ilustracija (Arhiva NL)
Ilustracija (Arhiva NL)

Radi dodatnog smanjivanja listi čekanja, HZZO je s privatnim zdravstvenim ustanovama sklopio nove ugovore koji važe do kraja godine, a odnose se na ukupno 20 tisuća dijagnostičkih postupaka i to onih na koje se najduže čeka - magnetska rezonanca, CT, EEG, EMNG te ultrazvuk lokomotornog sustava i dječjih kukova.

Tako se i osiguranici iz Istre na listama čekanja za ove dijagnostičke postupke mogu obratiti u Zagrebu poliklinikama Medikol, Sveti Rok, Aviva, Maja i Krešimir Čavka, Dr. Ivan Drinković te Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, a u Rijeci podružnici Medikola i Poliklinici Medico.

U pulskoj Općoj bolnici, ako nije riječ o hitnim slučajevima, prvi slobodni termini za CT su na samom kraju godine, ovisno o tome koji dio tijela treba snimiti, kaže nam pomoćnica za sestrinstvo Irena Pucić. Poznato je da su dva postojeća CT-a dotrajala i često se kvare. Za EEG nije problem, dođe se na red za dan-dva, ali za UZV kukova kod djece čeka se 20-ak dana i za EMNG oko 25 dana. Najgora je situacija s UZV lokomotornog sustava za što sada naručuju tek za kraj ožujka iduće godine.

Magnetnu rezonancu Opća bolnica u Puli tek nabavlja, kao i novi CT-uređaj. S izabranim dobavljačem uprava bi uskoro trebala potpisati ugovor, ali novi uređaji pacijentima neće biti na usluzi barem do proljeća, jer treba napraviti i građevinske preinake za njihov smještaj na odjelu radiologije. U Poliklinici CZO Arc Medica u Puli, jedinoj u Istri koja raspolaže magnetnom rezonancom i već godinama ima ugovor s HZZO-om, kažu da i dalje primaju narudžbe za osiguranike s uputnicom, ali da se na ovaj natječaj nisu niti prijavili jer su im kapaciteti maksimalno popunjeni.

- Kod nas se na MR čeka u prosjeku mjesec dana, ali ne možemo primiti više ljudi nego što je ugovoreno na početku godine. Do isteka godine obvezni smo ispuniti ugovoren broj postupaka, ali ne više od toga, kaže dr. Denis Komel iz Ars Medice.

Iz HZZO-a mole pacijente da, ako dogovore novi termin pretrage, otkažu svoju narudžbu u drugim zdravstvenim ustanovama ili da ostave kontakt-broj da bi ih djelatnici HZZO-a mogli nazvali radi čišćenja liste čekanja. Narudžba za pregled ili pretragu može se otkazati i pozivom na Bijeli telefon (0800 7999), slanjem e-mail poruke na [email protected] (potrebni podaci su ime i prezime, matični broj osigurane osobe, ustanova u kojoj je naručena, postupak na koji je naručena, datum termina i kontakt broj telefona) te putem aplikacije e-Građani. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter