S ugodnim vremenom u novu godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dugog kišnog razdoblja koje traje još od sredine rujna, konacno slijedi najava ljepšeg i ugodnijeg vremena. Za posljednje dane ove godine takva je prognoza i više nego dobrodošla, po svemu izgleda da cemo godinu ispratiti uz suho, suncano i prohladno vrijeme. Uz slicne bismo vremenske prilike trebali uci i u novu godinu.

Prosinac, koji je pri svom samom kraju, ostat ce zabilježen po neugodnim vremenskim prilikama cije ce se štetne posljedice zbrajati i iducih mjeseci. Prvo treba spomenuti jako zahladenje sa snijegom i vrlo niskim temperaturama koje se bilježe od sredine mjeseca. Slicno kao i prošle godine, temperature zraka su se u unutrašnjosti Istre spustile i do 15 stupnjeva ispod nule.

Uz snijeg i tako niske temperature, moguce je da ce biti smrzavanja pojedinih kultura. Za razliku od prošle godine, snijeg i niske temperature su ovom prilikom pogodile središnju i sjevernu Istru. Jaka zahladenja i obilne snježne oborine koje vec drugu godinu pogadaju Istru svakako su ozbiljno upozorenje i jasan pokazatelj da se vremenske prilike posljednjih godina znacajno mijenjaju - nažalost, na lošije!

Kao i prethodni jesenski mjeseci, i prosinac je bio izrazito kišovit i vjetrovit, palo je izmedu 150 pa sve do 200 litara kiše po metru cetvornom u cak 16 kišnih i uz tek tri suncana dana. Osim kiše, prosinac je i ove godine obilježio snijeg, nakon dugog niza godina bez snijega, snijeg se vraca i na ova podrucja pa je opravdano ocekivati da ce ga tijekom zime biti još a svakako i iducih godina.

Da prosinac bude zabilježen po lošem vremenu, veliki je doprinos dalo i nekoliko izuzetno vjetrovitih dana. Nekoliko je takvih zabilježeno i posljednjih dana, prvo olujni južni vjetrovi a zatim olujna bura sa štetnim posljedicama širom Istre.

Svemu tome došao je kraj, prognoze najavljuju duže razdoblje suhog i ugodnijeg zimskog vremena. Takvo ce vrijeme potrajati do kraja godine pa i nekoliko dana u iducoj godini. Uz dnevne temperature zraka do 10 stupnjeva te uz one nocne nekoliko stupnjeva ispod nule, pred nama je razdoblje gotovo ugodnog zimskog vremena.

Bez obzira što je citava zima pred nama, vec se sada može pretpostaviti da je dugo kišno razdoblje iza nas. Kiše, snijega i niskih temperatura ce sigurno biti još, ali u znatno manjoj mjeri i ne gotovo svakodnevno kao što je to bilo posljednja tri mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter