S Učke odvezeno gotovo 4 tone raznog otpada


U povodu Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti koji se obilježavaju 22. svibnja, te Europskog dana parkova koji se obilježava 24. svibnja, Javna ustanova ''Park prirode Učka'' u suradnji s tvrtkom Sekundar usluge iz Jurdani, organizirala je akciju izvlačenja otpada s područja Parka prirode Učka.

Raznovrsni otpad, razbijene željezne ograde, automobilske olupine i nekoliko desetaka guma prikupljeno je na nepristupačnom i iznimno zahtjevnom terenu. Na lokaciji prema vrhu Vojak ispod ''bijelih stijena'', prikupljeno je ukupno 3.880 kilograma raznovrsnog otpada, od čega najviše čak 2.880 kilograma željeza, potom 960 kilograma guma i 40 kilograma smeća. To je područje sada u potpunosti očišćeno, a uz djelatnike Službe čuvara prirode Parka prirode Učka, akciji čišćenja priključio se Josip Jakotić, stanovnik Dobreća, uz čiju je nesebičnu pomoć ova akcija uspješno i okončana.

Cijelu akciju financijski i operativno popratila je licencirana tvrtka Sekundar usluge koja se bavi prikupljanjem i recikliranjem raznovrsnog otpada, a ovom prigodom rado se odazvala i dala svoj veliki doprinos.

Nadzornici Parka prirode Učka tijekom svog redovnog obilaska terena često nailaze na razni krupni otpad, odbačene gume i stare automobile, perilice rublja i slično. - Nažalost, ovakva vrsta otpada često se pronalazi u Parku, a u svijesti ljudi nije dovoljno sazrijela činjenica da prirodu valja čuvati kako bi svi mogli uživati u njezinim ljepotama, izjavila je stručna suradnica za promidžbu i prezentaciju Sandra Vertel Palmić.

Javna ustanova ''Park prirode Učka'', najavila je Vertel Palmić, nastaviti će s ovakvim akcijama s ciljem zaštite i očuvanja Parka prirode i njegovih vrijednosti. Posebno se želi ukazati na problem otpada koji se i dalje odlaže na nepristupačnim lokacijama na Učki, a kojem zasigurno nije mjesto u ovoj prirodi iznimne ljepote.

Prije nekoliko mjeseci također je organiziran odvoz 880 kilograma automobilskih guma različitih dimenzija, a koje su prikupljene na području Parka tijekom protekle dvije godine. Zapravo je nevjerojatno da usprkos raznim edukativnim ekološkim akcijama još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji krupni otpad umjesto na deponij, odlažu u prirodu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter