S trećim analizatorom peludi u Labinu pokrivena cijela Istra

Glamping podrazumijeva luksuz i glamur u kampiranju (Exclusive Tents)
Glamping podrazumijeva luksuz i glamur u kampiranju (Exclusive Tents)

Prije neki dan na krovu nove sportske dvorane u Labinu postavljen je analizator peludi. To je treći takav uređaj u Istri čime je pokrivena čitava županija i u tome smo najbolji u državi, kažu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Puli s čijeg krova od početka 2014. godine takav uređaj prati koncentraciju peludi u Puli i okolici, a od početka ove godine aktivan je i uređaj u Pazinu, montiran također na krovu sportske dvorane. Iako je labinska stanica sada u probnom radu, podaci će se objavljivati na web stranici istarskog Zavoda za javno zdravstvo, a od 1. siječnja 2018. sva tri analizatora bit će u punom pogonu. 

Praćenje kvalitete zraka

- Sad smo obuhvatili svu moguću vegetaciju u Istri, od priobalja do unutrašnjosti. Analizator pokriva područje promjera oko 50 kilometara. Na osnovu očitanja tih aparata na web stranicama Zavoda objavljujemo trodnevnu peludnu prognozu te sastavljamo godišnji peludni kalendar za Istru. Podatke šaljemo u referalni centar - Nastavni zavod "Andrija Štampar" u Zagrebu, gdje na osnovu informacija iz cijele zemlje izrađuju biometeorološku prognozu za Hrvatsku. Podaci se prosljeđuju i portalu Pliva Zdravlje te u Europski centar za praćenje koncentracije peludi u Bruxellesu, tako da svjetski putnici i turisti znaju gdje ih i u kojem dijelu godine očekuju povišene koncentracije peludi, kaže dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ističe veliku susretljivost gradskih vlasti u Labinu, kao i prethodno u Pazinu. Sva ti analizatora peludi kupljena su iz županijskih sredstava osiguranih za županijski Program praćenja kvalitete zraka, koji obuhvaća i potencijalne onečišćivače kao što su Holcim, HEP ili Rockwool. Analizator peludi košta oko 70 tisuća kuna, a između 80 i 100 tisuća kuna godišnje troškovi su praćenja rada svake pojedine postaje, dnevnog skidanja uzoraka, mikroskopiranja, slanja podataka, izrade godišnjih kalendara te promotivnih materijala koji se besplatno dijele gradovima u Istri, a oni ih raspoređuju svojim javnim ustanovama.

Program praćenja koncentracije alergene peludi, koji ima važnu zdravstvenu komponentu jer daje pravovremenu informaciju svima koji boluju od alergije inhalatornog tipa, pomaže im regulirati terapiju i organizirati život, u sklopu laboratorija za zrak županijskog Zavoda vodi biologinja Vesna Kauzlarić.

Pelud masline jak alergen

- Pratimo alergene drveća, trava i korova mediteranskog i brdovitog podneblja, a među drvećem jaki je alergen pelud masline. Pelud čempresa je umjeren alergen, kao i bora kojeg imamo jako puno. Tu su i listopadne joha i lijeska, umjerene do visoke alergenosti. Trave su visoki alergeni, a od korova prisutna je visoko alergena pelud crkvine, vrsta mediteranske koprive, a u niskim koncentracijama imamo i ambrozije koja je najjači aeroalergen te pelina, također visokog alergena, kaže Kauzlarić. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter