S. Spurrier: Istra je hrvatska Napa Valley

Steven Spurrier hvali istarska vina (J. PREKALJ)
Steven Spurrier hvali istarska vina (J. PREKALJ)

Ugledni britanski vinski stručnjak Steven Spurrier u najnovijem je broju specijaliziranog vinskog magazina  The Tasting Panel u svojoj kolumni Letter for London Istru proglasio hrvatskom dolinom Napa.

Velika je to pohvala za Poluotok s obzirom na to da je poznato što ova američka dolina znači u svijetu vinarstva, posebice otkada su 1976. godine prvi put na međunarodnom kušanju vina u Parizu kalifornijski chardonnay i cabernet sauvignon bili bolje ocijenjeni od prestižnih francuskih vina iz Burgundije i Bordeauxa.

Upravo je Spurrier i organizirao to legendarno kušanje vina koje je u vinski svijet lansiralo vinare iz Novog svijeta. Tim je više ovakvo priznanje za istarske vinare vrijedno jer je Spurrier očito pravi "vidovnjak" kada se radi o proboju određenih vina na svjetsko tržište. 

Britanski vinski kritičar, koji u svojoj kolumni opisuje hrvatske vinske regije te njihova najistaknutija vina, kaže da Istra zaslužuje epitet hrvatske Nape zbog skladne kombinacije predivnih pejzaža i odlične enogastronomije.

Od istarskih vina spominje teran i malvaziju, za koju vjeruje da ima odlične izglede na tržištu.

Pohvalio je Agrokorova Vina Laguna, i to malvaziju te crvena vina Terra Rosa i Castello, ali i vina manjih vinara - Cattunara, Kabole, Kozlovića, Matoševića i Trapana.

Posebno je istaknuo Matoševića za kojeg kaže da je po njegovom mišljenju najbolji vinar u Hrvatskoj, zatim Kabolina vina u amforama i vina u izvozu od Kozlovića i Trapana. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter