S redateljem Bezinovićem do 14 scenarija

Polaznici filmske radionice (D. ŠTIFANIĆ)
Polaznici filmske radionice (D. ŠTIFANIĆ)

Četrnaest sinopsisa i scenarija realizirano je u sklopu prvog dijela ovogodišnje, 9. ljetne radionice izrade filma "Pulska filmska tvornica 2013.", koju je 31. svibnja otvorio redatelj i filmski pedagog Igor Bezinović.

Tijekom sedmodnevne radionice pod nazivom "Razvoj ideje i scenarija", Bezinović je 14 polaznika upoznao s važnošću odabira i oblikovanja ideje, osnovnim principima za uspješno strukturiranje filmskog sinopsisa kao temeljnog sredstva za izražavanje i razvijanje filmske ideje te s osnovnim načelima pisanja scenarija, njegovim težištima, problemima i kvalitetnoj razradi.

Polaznici su, kako saznajemo od voditelja Pulske filmske tvornice Marka Zdravkovića Kunca, kreirali sinopsise i scenarije za niz dokumentarnih filmova, ali i art te igranih filmova koji se kreću od političke satire i kritike suvremenog društva do promišljanja umjetnosti i borilačkih vještina (juda i Ki-Aikida).

Zahvaljujući voditelju Igoru Bezinoviću, ovo izdanje radionice popraćeno je i jednim novitetom - blogom na internetskoj stranici tumblr, na koji su polaznici dijelili svoje zamisli tijekom procesa nastanka filma, i koje su popratili primjerima kratkometražnih i dugometražnih filmova te glazbenih spotova koji su voditelja ili polaznike asocirali na određene ideje. Blog je ujedno metafilmski prikaz stvaranja filmskih ideja na ovoj radionici.

Redatelj Bezinović kaže da bi bilo optimalno da su nakon razvoja ideje i scenarija mogli još tjedan dana raditi na redateljskom promišljanju svjetla, boje, ritma, načina glume, scenografije, pokreta kroz kameru, broju kadrova po pojedinoj sceni, no, to ove godine nije bilo moguće, pa će polaznici to učiti u hodu.

- To je i svojevrsna prednost, specifičnost Pulske filmske tvornice jer polaznici izravno na setu uče od profesionalnih snimatelja i montažera, veli Bezinović, ističući da je Pulska filmska tvornica, uz Kino klub Zagreb, najproduktivnija amaterska filmska udruga.

Za sedmero polaznika 9. filmske radionice ovo je prvo iskustvo stvaranja filma, dok ostali imaju iza sebe bar jedan film ostvaren na prethodnim radionicama. Polaznici radionice su Tamara Svetek, Diana-Dina Fiamengo, Robin Kostešić, Lara Popović, Olivera Jović, Petar Ćurić, Ivo Lipanović, Aleksandar Jovanović, Sanda Letonja-Marjanović, Ivana-Nataša Turković, Amir Alagić, Ajvi Fištrović, Zlatko Pančić i Dario Pejić. Budući da je tema ovogodišnje radionice "Metafilm", većina polaznika poigrala se sa svojim filmskim idejama te u njih uvrstila različite metafilmske elemente. (Z. ANGELESKI)

Sutra beogradski redatelj o osnovama kamere i snimanja

Radionica se sutra u 19 sati nastavlja u prostorijama Pulske filmske tvornice u Štiglićevoj ulici broj 12 iznad Arene, besplatnim predavanjem za javnost beogradskog fotografa i redatelja Marka Krnjajića, koji će govoriti o osnovama kamere i snimanja.


Podijeli: Facebook Twiter