S radom počela Agencija za potporu dvojezičnosti

Agenciju su predstavile Ambretta Medelin, Viviana Benussi i Marina Barbić Poropat (M. MIJOŠEK)
Agenciju su predstavile Ambretta Medelin, Viviana Benussi i Marina Barbić Poropat (M. MIJOŠEK)

Ojačati socijalnu koheziju između različitih nacionalnih i manjinskih grupa kroz promicanje vrijednosti kulture i jezične raznolikosti, poticati javno korištenje manjinskog jezika i pružanje potpore manjinskim zajednicama u praćenju primjene manjinskih prava, neki su o ciljeva novosnovane Agencije za potporu dvojezičnosti koja je nastala kao svojevrsna pilot-usluga u sklopu projekta Simple.

Na današnjem predstavljanju dožupanica Viviana Benussi naglasila je da će agencija djelovati u sklopu Upravnog odjela talijanske nacionalne zajednice i drugih etničkih skupina u Rovinju te je dodala da će usluge agencije prvenstveno koristiti  manjinske organizacije i institucije, škole, ali i tijela lokalne i regionalne uprave.

- Agencija će ujedno biti potpora lokalnim i regionalnim vlastima  u prevođenju službenih akata i materijala, dok će manjinskim organizacijama pružati pomoć u očuvanju manjinskih običaja i tradicije. Uz to, pružat će jezičnu pomoć relevantnim tijelima vlasti u pregledu dvojezičnih cestovnih znakova i promociji aktivnosti usmjerenih na očuvanje autohtonih toponima, rekla je Benussi.

Voditeljica agencije Marina Barbić Poropat je istaknula da će agencija umrežavati i prevoditelje s ciljem ujednačavanja  terminologije, ali i stila u prevođenju te je dodala da je agencija građanima na raspolaganju ponedjeljkom i srijedom od 8 do 16 sati i utorkom od 17 do 19 sati. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter