S Pula parkingom škole sigurnije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troje ravnatelja osnovnih škola pozitivno je ocijenilo dosadašnji rad djelatnika Pula parkinga koji posljednjih godinu dana obilaze škole za vrijeme nastave i pomažu ravnateljima u sprecavanju nasilja, odnosno održavanja sigurnosti u školama, zakljucujemo nakon jucerašnje konferencije za novinare u komunalnoj palaci u kojoj se, s obzirom na iznimnu medijsku popracenost, doista tražila stolica više.

Ipak, brojcano nadmocni novinari nisu uspjeli dobiti odgovore na pitanja koje su škole problematicnije i koliko je puta policija preuzela slucaj s obzirom na to da je uloga djelatnika spomenutog gradskog poduzeca prije svega preventivna i psihološka. Doznajemo i da su zaštitari na podrucju Osnovne škole Monte Zaro imali posla s jednim nasilnim roditeljem koji je htio malo "popricati" s tamošnjom ravnateljicom.

- Lomova stakala puno je manje, mada necu reci da ih uopce nema, zakljucio je izlaganje o stanju sigurnosti u Osnovnoj školi Vidikovac njezin ravnatelj Dragutin Pavlic.

Oko te se škole, kaže Pavlic, dogada da se petkom i subotom navecer sastaju bivši i sadašnji ucenici pa predlaže razmatranje opcije da zaštitari školu više obilaze navecer jer u jutarnjim satima problema nema. Dodaje i da se grupica ucenika, kada vidi zaštitare, vjerojatno nece odvažiti napraviti kakvu nepodopštinu pa prisutnost zaštitara smatra vrlo efikasnim.

Ravnateljica Osnovne škole Kaštanjer Jozefina Stanišic istice da je se dojmio nerepresivan pristup ljudi koji obilaze škole.

- Djeca ih prihvacaju kao ljude koji o njima brinu, napominje Stanišic, dok ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanovic zaštitare doživljava kao partnere te ovakvu psihološku sigurnost smatra pozitivnom.

- Dogodi li se nešto, znamo koga trebamo zvati i oni dolaze u roku od dvije minute. Educirani su, pristojni i empaticni, što je iznimno bitno, kaže Tomljanovic. "Osjeti se naše prisustvo u školama i više je to preventivno djelovanje, drugacije se djeca ponašaju", istice Milorad Klašnja, jedan od zaštitara, iako to nisu u klasicnom smislu.

Direktor gradskog poduzeca Pula parking Branislav Bojanic dodaje da dobro suraduju s policijom koja obavi svoj dio posla te napominje da više problema rade bivši ucenici.

- Pula parking nastoji proširiti ovaj projekt time što ce sustav kamera po školama ubaciti u svoj nadzorni sustav. Nadam se da ce to zaživjeti iduce godine. U školama ce biti instalirane kamere kao iznenadenje vandalima, kaže Bojanic.

Dvojica zaštitara, Marijan Gadžur i Milorad Klašnja, pulske su osnovne škole poceli probno obilaziti u studenom prošle godine, a u njihovom je timu sada i novi djelatnik Raul Peruško. Da bi svoj posao što kvalitetnije obavljali, na raspolaganju su im vozila, fotoaparati i mobilni uredaji.


Podijeli: Facebook Twiter