S prvim vikendom u Novoj godini počeo "bijeli tjedan"

Na granici bez prevelikih gužvi (M. MIJOŠEK)
Na granici bez prevelikih gužvi (M. MIJOŠEK)

Prvi vikend u novoj godini već tradicionalno kreće takozvani skijaški "bijeli tjedan", a unatoč tome što su se mnogi pred blagdane nesumnjivo istrošili, čini se da ni to neće smesti brojne zaljubljenike u bijeli sport. Procjenjuje sa da će ove godine put snježnih padina, što individualno, što putem agencija, otputovati oko 200 tisuća Hrvata. Stoga, zadovoljno trljaju ruke i putničke agencije koje bilježe između 10 i 30 posto veći prodaju skijaških aranžmana u odnosu na lani.

Školski praznici, godišnji odmori, ali i blagdan Tri kralja koji također pada usred "bijelog tjedna", idealni su za odlazak na snijeg, a najveći val putnika u planine očekuje se u periodu od 2. do 16. siječnja. Premda je prva subota u novoj godini dan kada se većina skijaša odlučuje za odlazak na snijeg, po tvrdnjama policijskih službenika iz Operativno komunikacijskog centra iz PU istarske, ovog vikenda na graničnim prijelazima nije bilo dužih čekanja. Potvrđuju nam da se promet odvijao bez zastoja i gužvi, u što smo se i samo mogli uvjeriti na graničnom prijelazu Kaštel.

Udarnih 15 dana

Voditelj smjene graničnog prijelaza Kaštel Dario Pajtak potvrdio je da su za vikend imali pojačani rad službenika na prijelazima kako bi se izbjegle eventualne gužve zbog skijaša, dodajući da su prvog dana u godini granicu prelazili pretežito domaći ljudi koji žive i rade u inozemstvu, ali i strani gosti koji su Silvestrovo proveli u Istri.

Na samoj granici sa Slovenijom, tik uz žilet ogradu koja i dalje stvara nelagodu, zatekli smo brojne strane goste, uglavnom Talijane i Slovence koji su se vraćali s najluđe noći u godini, koju su proveli upravo u Istri. Većina ih je novu 2016. godinu proslavila na nekom od gradskih trgova ili u intimnoj atmosferi istarskih konoba i restorana. Na skijanje su pak, ali i svojevrsni romantični odmor, krenuli supružnici Aleksandra i Mauro iz Pule. Odlučili su se za austrijski Nassfeld koje obiluje stazama i nalazi se tik uz samu granicu s Italijom.

- Idemo se i ove godine malo zabaviti. Djecu smo ostavili kod nonića i evo, ovaj put sami nas dvoje na snijeg. Ostajemo tri dana, a poslije ćemo još svratiti do kumova u Italiju, kažu nam Mauro i Aleksandra, koji će ove godine za ovaj skijaški užitak izdvojiti oko 500 eura, a u šali dodaju da će potrošiti sve što su ponijeli.

Prvo ovogodišnje subotnje jutro obilježeno je, bar na graničnom prijelazu Kaštel, brojnim odlascima iz zemlje, tko put ka skijalištu, tko na posao, a mnogi su na povratku od novogodišnjih proslava u Hrvatskoj. U ranim jutarnjim satima na prijelazu smo zatekli kolonu vozila, uglavnom automobila, a bilo je i autobusa stranih oznaka. Bilo je više onih koji odlaze na svoja radna mjesta u Sloveniju i Italiju, a oni sretniji odlazili su na snijeg na skijališta, pretežito u Italiji. Hrvatska i slovenska granična policija putnike su zadržavale samo onoliko potrebno je potrebno za "baciti oko" na dokumente. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter