S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!

Mirni prosvjed u Puli (M. ANGELINI)
Mirni prosvjed u Puli (M. ANGELINI)

Mirnom prosvjedu Facebook grupe "Pomozimo djeci s invaliditetom" održanim zbog nezadovoljstva odnosom Vlade prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, koji se od 11 do 13 sati održavao u Zagrebu, pridružila su se i pulska djeca s invaliditetom i teškoćama u razvoju i njihovi roditelji. Kako smo doznali, budući da im je odlazak na prosvjed u Zagreb bio kompliciran, svojevrsnu su podršku prosvjedu dali u svom rodnom gradu, prošetavši s transparentima i žutim majicama središtem grada. Zaustavili su se i ispred sjedišta Županije gdje im je podršku u traženjima pružio i zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina.

Na prosvjedu koji se održao pod motom "S poteškoćama se možemo nositi s nepravdom ne!" tražilo se da se roditeljima djece s teškoćama u razvoju ili invaliditetom vrati status njegovatelja, osobama s invaliditetom vrate prava na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem pravilniku, a osobama s invaliditetom prizna status manjine te uvede invalidska kvota, kako bi imali pravo suodlučivanja u svim segmentima života.

Kako doznajemo, proteklih se dana ipak uspio izvršiti medijski pritisak i izmijeniti dio pravilnika odnosno odredbu o plaćanju poreza na kisik te punjenje boca kisikom za najugroženiju skupinu osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama. Proteklu subotu predstavnici radnog tima grupe "Pomozimo djeci s invaliditetom" posjetili su i predsjednika Ivu Josipovića kojega su upoznali s problemima na koje ukazuju već godinu dana. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter