S pomidorima nema neizvjesnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Berba pomidora na Umaštini u završnoj je fazi. Radi se punom parom u kampanjama gdje se ovih dana ubiru posljednji plodovi, ali i u Podravkinoj tvornici Povrce, koja sa skoro stotinu radnika radi 24 sata. Dosad je u tom pogonu preradeno oko 4.100 tona, a ocekuje se barem još 2.000 tona do 10. rujna, kada ce berba biti službeno gotova, istaknula je direktorica Povrca, smještenog u centru Umaga, Marina Diminic Visintin.

- Rajcica je jako dobre kvalitete. Ovogodišnjim prinosima pokrit cemo 80 posto potreba, a ostalo ce stici iz uvoza. Organizirali smo se maksimalno fleksibilno, uvijek u dogovoru s proizvodacima. Vec u 6 sati otvaramo vrata i pocinje otkup, odnosno prihvat sirovine koji traje do 22 sata, ako zatreba i nedjeljom. U tvornicu nam stiže oko 300 tona na dan, premda možemo preraditi 260-270 tona. Tražili smo 30 sezonaca, a uspjeli smo ih zaposliti 26, koji zajedno sa 70 stalno zaposlenih rade u cetiri smjene. Dogodilo nam se nekoliko kvarova, zbog cega se berba nakratko znala zaustaviti, ali u hodu ih otklanjamo, maksimalno ekspeditivno, napomenula je tijekom obilaska pogona direktorica.

Umaškim pomidorajima ove se godine prvi put pridružilo nekoliko poljoprivrednika iz Pule za koje je organiziran prijevoz velikim šleperom. Diminic Visintin veli da se 90 posto umaške proizvodnje pretvara u koncentrat rajcice u razlicitim pakovanjima, što se mahom koristi unutar tvrtke u proizvodnji ostalog asortimana (juhe, umaci i slicno), a manji dio dospije na police trgovina u prepoznatljivim Podravkinim tubama koje se pune tijekom zime. Proizvode i sokove te pasiranu rajcicu.

- Cilj nam je osigurati osam do deset tisuca tona rajcice, što bismo, s obzirom na stare proizvodne linije u umaškom pogonu, mogli organizirati tako da se sezona berbe razvuce na više dana, odnosno s aktualnih 35 na 50 dana. To se može napraviti s planiranjem sorti, tj. sadnjom onih koje kasnije dozrijevaju, pojasnila je Diminic Visintin.

 


Podijeli: Facebook Twiter